Avfall och sortering

I Sverige är det ett lagkrav att sortera sitt hushållsavfall. När avfallet är rätt sorterat kan materialet användas till nya produkter om och om igen. Genom att hålla rent och snyggt i och utanför miljöhuset skapar vi trivsamma områden, håller nere hyran, minskar risken för råttor och andra skadedjur samt gör en viktig insats för miljön.

Som hyresgäst hos Vätterhem har du tillgång till miljöhus på ditt område där du ska sortera ditt avfall. Ställer du avfall utanför kärlen eller lägger avfall i fel kärl tar vi ut en avgift. Är du osäker kan du alltid be din bovärd om hjälp.

 

Sortera ut dina förpackningar

Pappersförpackningar blir till nya pappersförpackningar om du lämnar dem i rätt kärl i ditt miljöhus. Exempel på pappersförpackningar är flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, socker- och mjölpåsar, omslagspapper mm. Ta gärna av eventuella plastkorkar och sortera dem bland plastförpackningar. Tidningar och kataloger läggs i behållaren för tidningar och returpapper. Kuvert lägger du i restavfallet.

 

Så håller din matavfallspåse

  • Har du extra blött matavfall, använd dubbla papperspåsar.
  • Töm ditt matavfall ofta.
  • Lägg gärna hushållspapper och använda servetter i påsen, det suger upp fukt.
  • Låt matavfallspåsen stå luftigt, då ventileras fukt bort.
  • Använd aldrig en plastpåse runt din matavfallspåse. 
  • Överkryssad bild då matavfallspåsen har en plastpåse runt sig

    Kom ihåg att påsen endast får innehålla matavfall. Använd alltid den bruna papperspåsen och ta dubbla om dit matavfall är extra blött.

Textilinsamling

Vätterhem har i samarbete med Human Bridge satt upp ett 30-tal containrar för insamling av hyresgästers kläder och andra textilier. Om de 60 ton textilier vi samlar in hade behövt nyproducerats hade det gått åt 887 000 000 liter vatten och 80 ton kemikalier. 

 

Samla dina slitna, trasiga eller för små kläder i en påse. När påsen är full knyter du ihop den och lägger den i en container. Kläderna behöver inte vara hela men ska vara rena. Kläderna går sedan till bistånd eller till materialåtervinning.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading