Cykla

  • Cyklar med skylt där det står Lånecykel

Genom att cykla får du får motion, frisk luft, bidrar inte till utsläpp av växthusgaser och minskar trängseln i stan. Dessutom går det inom Jönköping ofta lika snabbt jämfört med bil eller buss.

Vi vill förenkla för våra hyresgäster att välja cykeln som resesätt genom att:

  • Låna ut enklare cyklar, via vår förvaltning på Österängen
  • Placera ut cykelpumpar i våra områden
  • Placera ut mekstationer för cyklar i våra områden
  • Rensa ut cyklar som glömts kvar av tidigare hyresgäster, för att ge plats åt nya
  • Sälja renoverade cyklar till förmånligt pris, i samarbete med Windens mekaniska på Kålgården (100 kr rabatt vid uppvisande av senaste hyresavi för alla hyresgäster)
  • Vara delaktiga i cykelskola för kvinnor

Vi försöker alltid hitta fler satsningar som gynnar cykling. Har du några förbättringsförslag eller önskemål? Välkommen att höra av dig.

Odla

  • Hyresgäst som odlar i pallkrage

Stadsodling är en härlig aktivitet där de positiva effekterna är många. Förutom miljövinsten med att slippa transporter och en massa bekämpningsmedel har växter i staden en avkylande effekt, renar luften från föroreningar och tar upp koldioxid. För människorna som odlar leder det till högre välbefinnande, ger en meningsfull sysselsättning samtidigt som det blir en naturlig samlingsplats som skapar integration och gemenskap.

Vi på Vätterhem vill såklart främja alla positiva effekter som kommer från odling. Beroende på hur området ser ut har vi lite olika lösningar, men de flesta av våra boenden har möjlighet att odla eller ta del av odling på ett eller annat sätt. På vissa håll hjälper vi de hyresgäster som vill att odla i pallkrage, på andra ställen hänvisar vi till kolonilotter i ytterområdena. Vi har också bärbuskar och fruktträd på en hel del fastigheter, något som är väldigt uppskattat av såväl gammal som ung.

Är du sugen på att odla? Kontakta din bovärd för mer information om hur möjligheterna ser ut hos dig.

Biodling

  • Person som fotar bikupor med sin mobil

Som en del i att gynna pollinering, har Vätterhem varit delaktiga i att det finns bikupor vid alla våra förvaltningsområden. Är du nyfiken på att vara med och sköta någon av dem är du välkommen att höra av dig.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading