• Vätterhem

Så fungerar det

Vad trevligt att du är intresserad av att bo hos oss på Vätterhem. Med dessa rader vill vi berätta för dig hur det går till att hyra lägenhet hos oss. Första steget har du redan tagit när du besökte vår hemsida. Här har vi samlat all praktisk information du behöver inför och under ditt sökande efter lägenhet. Under lediga lägenheter kan du se vilka lägenheter som är tillgängliga för uthyrning just nu, kort fakta om lägenheterna samt var de finns.

Som nästa steg rekommenderar vi att du registrerar dig som sökande i vår lägenhetskö. Alla som är intresserade av lägenhet i Jönköping är välkomna att ställa sig i kö hos Vätterhem. Det är kostnadsfritt. Allt du behöver göra är att registrera dig som kund. Var noga med att ange en giltig e-postadress eftersom den kommer att ligga till grund i kommunikationen med Vätterhem. Din ansökan gäller i 12 månader och förlängs automatiskt med 12 månader varje gång som du loggar in på Mina Sidor.

 

Samla köpoäng

Så fort du har registrerat din ansökan börjar du samla köpoäng. Det är antalet köpoäng som avgör vem som får våra lediga lägenheter. I lägenhetsannonsen kan du se hur många köpoäng som behövs för respektive lägenhet, antalet köpoäng för den sökande som är nummer fem bland intresseanmälningarna visas under lägenhetsfakta. Om det inte visas några köpoäng kan det bero på att det ännu inte finns fem intresseanmälningar på den aktuella lägenheten.

Mer information om köpoäng och Vätterhems grundkrav för att kunna ingå avtal för lägenhet hittar du i vårt uthyrningsregelverk.

 

Gör en intresseanmälan

Våra lediga lägenheter publiceras löpande på hemsidan och varje lägenhet är publicerad under en period av sju dagar. Om du är intresserad av någon av de publicerade lägenheterna måste du göra en intresseanmälan för den lägenheten. För att kunna anmäla intresse behöver du ha en registrerad ansökan och vara inloggad på Mina Sidor. Där ser du också dina köpoäng, vad det är för lägenhet som du söker samt vilka objekt du har anmält intresse på. 

 

Lägenhetstorg

Det finns tre torg där lägenheter kan publiceras nämligen Torget, Lottning och Först till kvarn.

Torget: Här publiceras alla lägenheter med undantag för vissa specifika lägenheter som istället publiceras på Lottning eller Först till kvarn. Lägenheter som publiceras på Torget fördelas alltid efter köpoäng.

 

Lottning: Huvudregeln är att lägenheter publiceras på Torget. I vissa undantagsfall så som lägenheter med kort inflyttningstid t ex vid dödsfall m m, publiceras lägenheter på Lottning. Det omfattar omkring 3–5% av våra lediga lägenheter på ett år. Här publiceras lägenheter på måndagar och onsdagar kl 19:00. Lägenheten ligger publicerad i 24 timmar, därefter försvinner den från vår hemsida. Systemet kommer sedan att automatiskt lotta fram de personer som blir erbjudna lägenheten.

 

Först till kvarn: Om en lägenhet som legat på Lottning inte får någon intresseanmälan under publiceringstiden byter lägenheten marknadsplats till Först till kvarn. Detta innebär att de tre första personerna som gör en intresseanmälan på lägenheten får ett erbjudande om lägenhet. När tre personer gjort en intresseanmälan plockas annonsen bort från hemsidan.

 

Gå på visning

När du har anmält intresse på en lägenhet, får du vid publiceringstidens slut besked från Vätterhem. Om du har tillräckligt många köpoäng, för att vara bland de fem första som anmält intresse, kommer du att få ett erbjudande om visning. Detta förutsatt att du inte har några anmärkningar vid den kreditupplysning som Vätterhem genomför i detta skede. Annars får du besked via e-post om att det inte blev din tur denna gången. 

 

I erbjudandet anges datum och tid för visningen och du måste meddela i förväg om du kommer på visningen, en utförlig beskrivning om hur detta går till finner du under avsnittet lägenhetsvisning.  

Du avgör själv om du vill gå på visning eller inte, men senast vid tidsfristen som anges på erbjudandet om visning så måste du svara Ja eller Nej till den aktuella lägenheten. Svarar du Ja så måste du vara beredd att skriva på avtal för lägenheten. Glöm inte att ladda upp inkomstbevis på Mina Sidor vid Ja tack. Det kan vara anställningsbevis och de sex senaste lönespecifikationerna eller inkomstbevis från myndighet som styrker angiven inkomst. 

 

Skriv avtal

Efter genomförd visning gör Vätterhem inkomstprövning på den sökande som har högst antal poäng och som har tackat Ja till lägenheten. Vid godkänd inkomstprövning skrivs avtal för lägenheten. För mer information om inkomstkrav se vidare i vårt uthyrningsregelverk

 

Observera! Byte av lägenhet inom Vätterhem kan komma att innebära dubbla hyror. Uppsägningstiden är enligt lag tre månader räknat från det månadsskifte som inträder efter uppsägningsdatum. Hyresgästen kan komma med önskemål om att få lämna lägenheten tidigare men detta är ingenting som Vätterhem kan garantera. Om inflyttningsdatum för en lägenhet ligger tidigare än tre månader måste du vara beredd på att betala dubbla hyror.

Avslutningsvis vill vi också passa på att tipsa dig om våra instruktionsfilmer för ansökan och intresseanmälan.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading