• Vätterhem

Avfall och sortering

Vi på Vätterhem tycker att det är det är mycket viktigt att ni sorterar ert avfall rätt i våra miljöhus. För mycket felsorterat material kan leda till att hela lasset går till brännbart istället för att återvinnas - det är dåligt för miljön. Dessutom får vi betala hela 25 gånger mer för brännbart än för återvinning, något som i slutändan drabbar våra hyresgäster i form av högre hyra. Nedan hittar ni information om sorteringen hos oss.

Klicka på bilden för att läsa vår återvinningsguide

Lätt att sortera rätt

 

Ett tips är att skriva ut den och sätta upp den där du har återvinningen så kommer du alltid ihåg hur du ska sortera dina förpackningar. Passa också på att gå ut med återvinningen så ofta som möjligt, på det här sättet undviker du både lukt och att återvinningen tar en massa plats.

 

 • Avfall och sortering - Vätterhem
 • Avfall och sortering - Vätterhem
 • Avfall och sortering - Vätterhem

Att återvinna är faktiskt busenkelt! Om du bor hos oss har du nästan alltid ett miljöhus eller miljöskåp strax utanför dörren. Vid varje miljöhus står det tydligt vad du ska slänga på vilken plats, det finns också bilder som guidar dig. Om du ändå är osäker kan du alltid fråga din bovärd som kan hjälpa dig. 

Även fast de allra flesta av er är superduktiga på att sortera händer det ibland att det blir lite fel. Det vi ser oftast blir fel är matavfallspåsen. Här kommer lite tips på hur ni ska göra rätt

 • Använd bara den bruna pappåsen, Påsen ska stå i den bruna hållaren för att den ska få luft runt och därmed inte läcka. 
 • Fyll inte påsen för mycket, låt också potatisskal och annat rinna av innan ni lägger i det i påsen.
 • Häll inte i soppa, saft eller annat med väldigt mycket vätska. Spara till dagen efter om det inte är dåligt!
 • Följer ni anvisningarna ovan kommer påsen inte gå sönder. Om ni ändå är rädda att påsen ska läcka tar ni en extra brun papperspåse och lägger påsen med matavfall i den.
 • Kom ihåg att påsen bara ska innehålla matavfall och ingen annan påse än den bruna pappåsen får användas.
 • Ett sätt att komma ihåg det är att allt som växer ur jorden ska in i matavfallspåsen, alltså även blommor och skal på sådant du har ätit.
 • Kom också ihåg att ta bort alla förpackningar (plast, papper, metall, glas) från maten och återvinn dem ursköljda i rätt fraktion.

 

 • Bara matavfall - Vätterhem

  Kom ihåg att påsen BARA ska innehålla matavfall och att ingen annan påse än den bruna pappåsen får användas.

Textilinsamling

Vätterhem har i samarbete med Human Bridge satt upp ett 30-tal containrar för insamling av hyresgästers kläder och andra textilier. Om de 60 ton textilier vi samlar in hade behövt nyproducerats hade det gått åt 887 000 000 liter vatten och 80 ton kemikalier. 

 

Samla dina slitna, trasiga eller för små kläder i en påse. När påsen är full knyter du ihop den och lägger den i en container. Kläderna behöver inte vara hela men ska vara rena. Kläderna går sedan till bistånd eller till materialåtervinning.

 

Nedan ser du en karta över var din närmaste container för textilier finns, du kan klicka upp den i helskärm genom att trycka på fyrkanten längst upp till höger på kartan.

 

 • 25 gånger dyrare - Vätterhem

  Visste du att det är 25 gånger dyrare att slänga saker i brännbart än att återvinna dem. Genom att återvinna dina förpackningar hjälper du oss därför att hålla din egen hyra så låg som möjligt.

 • Avfall och sortering - Vätterhem
 • Avfall och sortering - Vätterhem

Sortera ut dina förpackningar

Kom också ihåg att förpackningar i respektive materialslag sorteras så att exempelvis kärlet för metallförpackningar bara innehåller förpackningar av metall och kärlet för plastförpackningar bara innehåller plast. 

I de flesta av våra miljöhus kan du sortera ut alla dina förpackningar. I många miljöhus tar vi också emot mindre elavtal, olika typer av lampor och lyskällor samt batterier. Om du inte hittar ett kärl för det du ska sortera ansvarar du själv för att köra det till någon av kommunens sortergårdar. Det kan vara exempelvis lådor från tv-apparater eller gamla möbler. Om du tror någon annan kan ha nytta av det du ska göra dig av med kan du kontakta någon second hand-affär, vissa hämtar gratis. Eller så kanske du kan försöka sälja det på blocket?

Vi tar emot ert farliga avfall. Detta kan ni lämna till ert förvaltningskontor, vi skickar sedan iväg det för destruktion på ett säkert sätt. Farligt avfall kan vara t.ex. nagellack, färgburkar och sprayflaskor.

I restavfallet det bara ligga sådant som inte går att sortera någon annanstans, till exempel snus och cigarettfimpar, trasigt porslin, blöjor och servetter. Har du sorterat rätt blir det väldigt lite i den här fraktionen! 

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading