• Vätterhem

Vuxenutbildningen öppnade hyttdörren för Simon

Områdesnytt | Centrum | Råslätt | Öxnehaga | Österängen | 2017-11-13

– Friheten! Jag älskar den. När du kliver upp i hytten och vet att du har en ny, spännande arbetsdag framför dig. Så beskriver Simon Bergström, 34 år från Råslätt, känslan med sitt nya yrke som lastbilschaufför. När han 2014 fick möjlighet att läsa in lastbilsutbildning via Vuxenutbildningen i Jönköping fick hans arbetsliv plötsligt innehåll och mening.

På gymnasiet läste Simon Bygg- och anläggningsprogrammet.
– Men jag trivdes aldrig. Visste inte vad jag egentligen ville göra. Jag var nog inte riktigt mogen för att förstå hur viktigt det var att hitta rätt.
Efter studenten blev det jobb på lager.
– Det var ju ett jobb, men det var monotont, säger han.
Genom några kompisar fick han tips att Vuxenutbildningen erbjöd olika yrkes utbildningar.
– Jag ansökte och kom in på utbildningen till busschaufför. En kurs på ungefär ett halvår. När jag var färdig med den fick jag möjlighet att hoppa direkt på en utbildning till lastbilschaufför.
En utbildning som varade i ungefär ett år. Och med det för Simon mycket viktiga inslaget av praktik.
– Redan innan jag var färdig med utbildningen hade jag genom min praktikplats fått jobb. Det kändes fantastiskt. Och jag trivdes direkt så bra med yrket.

Stort behov av förare
Idag kör han för Sävsjö Termogods.
– Det innebär körningar över hela Sverige. Vi kör ut kylvaror till restauranger och butiker.
Vad är det bästa med jobbet?
– Friheten som sagt. Sedan är lönen bra och jag känner att jag bidrar med något positivt i samhället. Utan lastbilstransporter skulle många funktioner i samhället stå helt stilla. Jobbet är varierat, ingen dag är den andra lik. Med jobbet följer också mycket ansvar, det trivs jag med. Så det är många faktorer.
Han beskriver att behovet av duktiga och välutbildade förare är stort.
– Transporterna ökar i takt med befolkningen. Vi handlar mer och mer på nätet och varor ska fram snabbt. Så det finns ett stort behov.

»Redan innan jag var färdig med utbildningen hade jag genom min praktikplats fått jobb. Det kändes fantastiskt«

Teori och praktik 
Vad tyckte du om utbildningen?
– Först och främst är det en fantastisk möjlighet att få en andra chans till en utbildning. Det gäller att ta den. Utbildningen var bra uppbyggd och jag var så motiverad. Många praktiska delar, mycket teori med lagar och regler och dessutom en hel del matte. Något som också utvecklats mycket är miljötänket för att köra bränsleekonomiskt. Det fick vi också med oss i utbildningen på ett bra sätt.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Den börjar tidig morgon vid 5-tiden med kaffe med kollegorna på åkeriet. Sedan får jag min körrutt och ger mig ut. Jönköping, Stockholm, Malmö? En härlig frihet och många fina möten med människor när jag lämnar varor.

 

Fakta vuxenutbildning i Jönköping
Vuxenutbildningen Jönköpings kommun har utbildningar på olika nivåer inom bland annat: SFI svenska för invandrare, gymnasiala teoretiska kurser, yrkesutbildningar gymnasial nivå, lärvux och kurser på grundläggande nivå. Under 2016 var det 6 100 personer som studerande på Vuxenutbildningen i Jönköping.

Du kan söka vuxenutbildning i Jönköping om du är folkbokförd i Jönköpings kommun, från höstterminen det år du fyller 20 år eller om du har slutfört nationellt program på gymnasieskolan (med slutfört menas; slutbetyg, gymnasieexamen eller studiebevis). 

Webbtipset: jonkoping.se/barnutbildning/vuxenutbildning/

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB