• Vätterhem

Vital 100-­åring utökar på Söder

Lokaler | Centrum | 2018-08-29

1918 flyttade Constansia Lindström in med sitt konditori i de då nybyggda lokalerna på Söder. Nyligen firade Lindströms, som idag drivs av Gustaf och Victoria Stenkula, 100 år i samma lokaler. Och man gör det bland annat med en renovering som gör serveringsdelen i konditoriet större. Det är det tidigare bageriet (som på senare år använts som förråd) som nu byggts om och inretts i härlig Lindströmstil.

Lindströms är beläget i en byggnad som uppfördes i skuggan av första världskriget. Det var ett initiativ från fabriken Löfsko som låg, där Skattemyndigheten ligger idag, i hörnet av Kungsgatan och Barnarps gatan. Bostadsbristen var stor även då. 1916 bildades Bostadsföreningen Hemgården, med lån från fabriken kunde de anställda köpa andelar i föreningen. I september 1917 kunde anställda på Löfsko flytta in i 20 lägenheter med ett rum och kök samt 5 tvårumslägenheter.

Huset var ett av de största på Söder vid den tiden. I tidens anda har huset inslag av nationalromantik. Fasaderna har ett tunt lager av slammad puts som låter skarvar och murens struktur att träda fram. Den är sparsamt dekorerad med rundbågiga fönster och ankarslutar i smidesjärn. Intressant är också byggnadens avhuggna hörn som ger en öppen plats framför entrén. Den fina neonskylten kom till under tidigt 1950-tal.

Visste du förresten att det var just här som ett historiskt beslut fattades; Sommaren 1922 satt som vanligt ett gäng ungdomar på Lindströms för en fika. Då väcks tanken på att bilda en idrottsförening för Söders ungdomar. De bestämde att ha bandy, fotboll, friidrott och kanske boxning i föreningen. Jönköpings Södra IF var bildat.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading