• Vätterhem

Vilken SommarKRAFT det blev!

Hållbarhet Evenemang | Österängen | Öxnehaga | Råslätt | 2020-09-03

Livemusik, konstnärligt pyssel, ponnyridning, utflykter, arbetsmarknadsträffar, dansworkshops, jobbsök, loppis och massor av annat. Runt SommarKRAFT-bodarna på Råslätt, Österängen och Öxnehaga har det pulserat av liv och aktivitet sommaren 2020.

Varje vardag 10–22 har de hållit öppet. Ett initiativ av Vätterhem tillsammans med en stor mängd aktörer.
– Vi har haft föreningslivet med bland andra Unga Örnar, Hyresgästföreningen och RSK i ryggen här på Råslätt. Andra ovärderliga aktörer är Underground och Kultur och Fritid, säger Sibel Akdogan som varit SommarKRAFTS projektledare på Råslätt.
Hon håller precis på att öppna upp boden när Vi i Vätterhem tittar förbi.
– Responsen har varit så positiv. Och det har varit häftigt att se hur fort det samlas folk till aktiviteter när det händer något vid boden. Man kan nästan se hur folk vänder ner hit när vi anordnar en aktivitet.

Loppis populärt
Sibel, uppvuxen på Råslätt, har verkligen trivts på »sitt« område:
– Det känns så bra att få ge tillbaka till Råslätt som jag älskar. Att få se hur glada Råslättsborna är när vi fixat med en aktivitet har verkligen varit så häftigt. Jag känner en stor tacksamhet, säger Sibel som när vi lämnar henne planerar för morgondagens loppis.
– Det har varit ett superstort intresse för loppis. Så kul, säger hon.
Samma besked ger Dona Hariri när vi träffar henne i SommarKRAFT-boden på Österängen.
– Javisst, loppis är en succé. Vi kör det en gång i veckan nu.

»Att få se hur glada Råslättsborna är när vi fixat med en aktivitet har verkligen varit så häftigt..«

Omtumlande härligt
Dona till vardags jurist, föreläsare och TV-personlighet beskriver en omtumlande sommar på Österängen.
– Det här är ju mitt barndomshem, min uppväxt. Men som jag lite hade glömt bort efter 13 år bosatt i Stockholm. Det har varit så känslomässigt att få komma tillbaka och vara med och bidra till aktiviteter på Österängen tillsammans med släkt, vänner, grannar och nya bekantskaper. Jag som normalt i mitt jobb har en rådgivande funktion har verkligen fått kavla upp ärmarna och genomföra saker nu också. Det är lärorikt, men inte helt enkelt, skrattar hon.

Separationsångest
Utanför boden håller Österängens konsthall på att plocka fram möbler för skönt häng.
– Såklart en viktig samarbetsaktör som fixat med massor av aktiviteter. Liksom Kyrkan, Birkagården och Wetterbygden Basket som haft en väldigt hög närvaro. Vi har fokuserat på ett program för alla åldrar och det gör mig extra glad att arbetsmarknadsträffar, jobbsöksworkshop och inte minst en workshop i kvinnligt entreprenörskap lockat så många. Det finns så mycket potential i området, men det finns en utmaning i att mötesplatserna inte är så tydliga. Där har vi fyllt en funktion i sommar som jag hoppas att man verkligen fortsätter med även efter SommarKRAFT, säger Dona Hariri, som undrar lite hur det ska gå att stänga boden för sommaren.
– Jag kommer ha svår separationsångest. Det har varit så roligt och stimulerande. Jag kommer att längta hit till mitt Österängen och alla fina människor, säger hon.

Musikens Öxnehaga
Några höjdmeter till uppåt Vätterbranterna och vi hamnar hos Wael Abdalhalem på Öxnehaga. Där har en grupp människor i olika åldrar samlats för att lyssna på Nina och Daniel Bjurenstedt som bjuder på musik.
– Just musik har funkat väldigt bra på Öxnehaga, säger han. Vi har haft allt ifrån orientalisk musik till pop och rock.
Wael beskriver också att boden blivit en naturlig mötesplats för många.
– En del kommer hit och snackar en stund. Andra passar på att ladda sin telefon eller sin cykel. Det känns verkligen som om många känner sig hemma i boden – och det är väl det bästa betyget vi kan få, säger han.
Han berömmer också samarbetet med bland andra Forum, Biblioteket, Hyresgästföreningen och Wetterbygden Basket.
– Tillsammans har vi skapat något för alla den här sommaren. Och vi har blivit en trygg mötesplats. Det är jag stolt över, säger han.


Här kommer en tillbakablick med ett axplock av de aktiviteter som SommarKRAFT erbjudit

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB