Vätterhems nya vision

Vätterhem informerar | Centrum | Råslätt | Öxnehaga | Österängen | 2024-04-26

Att långsiktighet är en av hörnpelarna i Vätterhems värdegrund är kanske inte så förvånande. Vår verksamhet är nu inne på sitt 83:e år och vår historia har lärt oss värdet av att tänka långsiktigt. Som till exempel när vi bygger nya hus, där vi inte bara planerar för att huset ska stå klart så att hyresgästerna kan flytta in utan även väger in hur huset kommer vara att förvalta och underhålla över tid, för bästa trygghet, trivsel och totalekonomi.

Det är just detta långsiktiga förhållningssätt som är anledningen till att vi i hela verksamheten arbetar med långtidsplaner i form av visioner och strategier. Det finns alltid en osäkerhet förknippat med att försöka planera framtiden, men samtidigt ser vi det som nödvändigt att tänka flera år framåt då många av de processerna som vi arbetar med kräver just fleråriga, uthålliga insatser för att kunna påvisa framflyttning.

Så redan under slutet av förra året bestämde vi oss att arbeta fram en långtidsplan för verksamheten fram till 2031, en plan som ska bygga på ett önskat läge 2031, en så kallad vision, med utgångspunkt i verksamhetens värdegrund som är Långsiktighet, Utveckling, Trygghet och Ansvar.

Vår nya vision

För att minska osäkerheten inför framtidsplaneringen har vi omvärldsbevakat och trendspanat ur ett antal olika perspektiv. Därefter har alla medarbetare, företagsledningen och styrelsen, tillsammans, i olika grupper, knådat och manglat frågan om varför Vätterhem finns, för att kunna definiera var vi vill befinna oss 2031. Den samlade klokskapen och erfarenheten har sagt sitt och vår nya vision talar sitt tydliga språk:

»Med engagemang och omtanke skapar vi trygga och hållbara stadsdelar där alla känner trivsel, gemenskap och framtidstro.«

Nu när visionen är klar och förmedlad till alla kollegor, hyresgäster, samarbetspartners och andra intressenter så är nästa steg i arbetet att fastställa konkreta och mätbara mål som ska driva vår verksamhet i önskad riktning. Arbetet med att definiera målen är i skrivande stund i full gång och vi definierar mätetalet för engagemang som en sammanvägning av olika delar av vår medarbetarnöjdhetsmätning. Omtanke tänker vi mäta såväl genom serviceindex i hyresgästundersökningen, men ur ett hållbarhetsperspektiv även som koldioxidutsläppen som vår verksamhet genererar. Trivseln vet vi av erfarenhet är starkt kopplat till själva lägenheten och därför tänker vi följa upp trivsel genom att mäta produktindex i hyresgästenkäten. Och så här långt kanske inte några överraskningar då flera av dessa nyckeltal har funnits med även bland våra tidigare långsiktiga målsättningar. Men nu tar vi med även gemenskap och där ser vi att den kanske viktigaste faktorn för gemenskap är föreningslivet i våra stadsdelar, så här kommer vi följa antalet föreningar som vi ingår samarbetsavtal med. Och sist men absolut inte minst, har vi framtidstro. Trygga och hållbara stadsdelar karaktäriseras av att de som bor där har en stark tro på framtiden. Och för att kunna se framtiden an med tillförsikt är vår uppfattning att tillgången till arbete är avgörande. Så för framtidstron kommer vi mäta och arbeta med sysselsättningsgraden i våra stadsdelar.


Nulägeskoll för att sätta målen

Nyckeltalen som ska ligga till grund för våra långsiktiga mål är härmed klara. Just nu håller vi på att fastställa nuläget, i 2024 års värden, för att därefter utmana oss själva med den svåraste frågan av alla. Hur mycket förflyttning kan vi skapa under dessa åtta år? För det kommer avgöra vad målsättningarna för 2031 slutligen landar på. Men där återstår ännu lite arbete.

Nu kanske någon av er frågar sig, är det verkligen ett fastighetsbolags uppgift att arbeta med föreningsliv och sysselsättningsgrad och sådant? Om man som Vätterhem, har sin värdegrund i Långsiktighet, Utveckling, Trygghet och Ansvar så är svaret självfallet JA på den frågan.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading