• Vätterhem

Vätterhem satsar på det smarta hemmet

Teknik för trygghet

Hållbarhet | Centrum | 2017-01-11

Nyckellösa låssystem, trampmattor som känner av när du kliver ur sängen och då tänder ledbelysning i golvet, sensorer som känner av när vattenkranen spolar vatten, tända och släcka lampor via en app i telefonen, få meddelanden i din TV, smartphone eller dator om alltifrån aktuell yttertemperatur just på din gata till vilka tvättider du kan boka (direkt i portalen såklart). – Vi är bara i en uppstartsfas för vad IT kan göra för att skapa smarta hem. Inom ett par år tror jag att det här är naturliga inslag i vår vardag. Blickar vi tio år framåt är jag säker på att vi har lösningar som vi inte ens kan drömma om idag, säger Johan Hageltorn, IT-chef på Vätterhem.

Dagen till ära tar han emot i den visningslägenhet som håller på att byggas upp på Östra Storgatan 109.
– I samarbete med Jönköpings kommun och Jönköping Energi vill vi på Vätterhem visa vilka lösningar som kan underlätta i hemmen framöver. Under våren kommer vi att installera riktiga lösningar som vem som helst ska kunna komma förbi här och prova. Testa funktionerna på riktigt och uppleva fördelarna, berättar han.
I första hand tar man fasta på lösningar riktade mot trygghetsboenden.
– Vätterhem kommer att bygga upp ett antal trygghetsboenden de kommande åren och då hoppas vi kunna integrera smarta lösningar direkt, säger han.

Ersätter inte det mänskliga mötet
Användarvänlighet och trygghet är grundpelarna för de lösningar som man jobbar fram.
– Det ska förenkla vardagen för användaren och dem i hennes eller hans närhet.
Olika typer av larm. Tända lampor och styra kaffebryggaren, spisen med mera via en app i telefonen. Sensorer på vattenkran, spis, fläkt, etc. Värmekamera över säng för nattillsyn. Bara några exempel som kommer att visas i demolägenheten.
– IT kan aldrig ersätta mänskliga möten, men IT kan förenkla mötet, och göra att det kan fokusera på annat.
Vi kommer att lyssna noga på våra hyresgäster och utveckla det här tillsammans med dem. Just i det arbetet får visningslägenheten ett viktigt syfte; det blir alltid enklare att förstå när man kan se, klämma och känna på en funktion.

Lösningar för alla
Kaffebryggaren startar automatiskt när väckarklockan ringer. En bortglömd spisplatta stängs enkelt av med en knapptryckning på telefonen. Oavsett om du är i köket eller på en promenad på Vätterstranden.
– Det ska vara roligt att utforska funktionerna. Och marknaden för den här typen av produkter håller på att explodera. Vätterhem ska vara en samhällsbyggare och då måste vi vara med i utvecklingen.
Och att det här bara skulle vara intressant för hyresgäster i trygghetsboenden tror inte Johan Hageltorn.
– Vi ser ju redan hur det växer fram produkter för alla att använda. Från hemlarm till möjligheter att styra lampor och utrustning i hemmen på distans, kylskåp som skickar meddelande till telefonen när mjölken håller på att ta slut med mera. Och som sagt, vi har bara sett början.

Johan Hageltorn är IT-chef på Vätterhem och kommer i en arbetsgrupp tillsammans med Jönköpings kommun och Jönköping Energi utrusta en visningslägenhet med diverse framtidslösningar för att underlätta hyresgästernas vardag.
David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading

Relaterade artiklar