• Vätterhem

Vätterhem anordnade biodlarkurs

Hållbarhet Miljö | Råslätt | 2020-05-18

I april startade Vätterhem tillsammans med Södra Vätterbygdens biodlarförening en kurs i biodling, helt kostnadsfritt för alla Vätterhems hyresgäster.

Den första bikupan har nu placerats ut i Råslätts koloniförening. Läs artikeln och se klippet när svt Nyheter träffar Krister Linnell ordförande i Södra Vätterbygdens biodlarförening.

 

I Vi i Vätterhem nr 1 2020 kan du läsa mer:

En normal sommardag är det omkring 100 miljoner bin som flyger i luften över Södra Vätterbygden.
– Utan dem och alla andra pollinerande insekter skulle vår vardag vara så mycket gråare. Färre blommor i våra trädgårdar, färre bär i våra skogar och mindre frukt på våra träd, säger Krister Linell.

För att inte tala om alla livsmedel:
– Var tredje tugga som du tar av din mat har varit direkt beroende av pollinerande insekter.
Genom pilotprojektet tillsammans med Vätterhem hoppas biodlarföreningen stimulera nya målgrupper att starta upp biodling med:
– Vi tror att det finns stort intresse och potential för biodling kring till exempel Vätterhems olika koloniområden, säger Krister.

Öppen bigård
Varje onsdagskväll sommartid är dessutom föreningsbigården öppen för den som vill lära sig mer.
– Vi märker en tydlig skillnad i intresset jämfört med bara för ett par år sedan. Då var det mest äldre män som var intresserade. Nu är 2/3 av våra kursdeltagare kvinnor och intresset har krupit ner i åldrarna. Det är värdefullt för erfarenheterna kring biodling, det är så vi lär oss, säger Ola.
– Biodling handlar väldigt mycket om praktik. Att prata med andra, lära av varandra. Så det sociala nätverket är mycket värdefullt och kan vi bredda det ytterligare genom de här kurserna är vi mycket glada, säger Krister.

Harmoniskt
Kristers intresse för biodling föddes när hans son gick en biodlarkurs på 90-talet.
– Jag följde lite motvilligt med. Jag minns att jag fick titta ner i en kupa och sedan kände jag den underbara doften. Jag såg hur bina jobbade, hur drottningen majestätiskt styrde och hur alla jobbade metodiskt. Efter det var jag fast, säger han.
– Det finns ett kinesiskt uttryck som säger att »Ska du leva lycklig och harmonisk i resten av ditt liv ska du skaffa dig en täppa och en kupa«. Det stämmer
väl, skrattar han.
– Den gemensamma nämnaren för biodlarna är att vi är naturälskare. Du får helt nya ögon på naturen när du håller på med bin, säger Ola.
– Tänk dig själv, ett djur som överlevt i flera tusen år. Du får följa naturen så nära. Även på vintern när det är lugnt är det fascinerande att känna värmen från
kuporna. Ett sätt att vara. Att leva harmoniskt, säger Krister.

»Fascinerande att följa naturen så nära«

Visste du det här om biets år?

  • Vintertid samlas bina i klot runt drottningen och värmer varandra. Bina äter av den lagrade maten. När den första vårsolen kommer flyger de ut.
  • När hasseln sätter sina första stänglar med pollen om våren blir det fart i bisamhället. Då startar pollineringssäsongen.
  • Som starkast aktivitet i kupan är det i midsommartid. Då kan drottningens lägga omkring 2 500 ägg/dygn.
  • De bin som finns i kupan under vintern är födda i augusti–september. De lever länge. Men så fort de ska ut och samla nektar och pollen i vår minskar livslängden. De slits helt enkelt ut. Ungefär 3 veckor håller biets vingar innan de slits ut och biet dör. Bidrottningen däremot kan bli uppemot 5 år gammal.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading