• Vätterhem

Var dags Vätterhem - Hållbarhetsteamet

Följ med bakom kulisserna med Vätterhems personal i deras arbete för att skapa Hem för livet.

Medarbetare Hållbarhet Miljö Integration | Centrum | Österängen | Öxnehaga | Råslätt | 2020-11-25

Miljöstrateg Stina Enghag ger sig iväg på ett möte med Skanska där Grön Betong står på agendan. Samtidigt tar hållbarhetschef Hanna Törnqvist och integrationsstrateg Maria Carelli-Martinsson sig ut till Råslätt för att medverka på ett möte om fasadrenoveringarna på Råslätt. Häng med på en helt vanlig dag med Vätterhems Hållbarhetsteam.

Operativt och strategiskt med direkt respons från hyresgästerna

När det stod klart i våras att världen stod inför nya förutsättningar till följd av en pandemi var Hållbarhetsteamet en av de första avdelningarna att tilldelas nya arbetsuppgifter.
– Vi fick direkt uppdrag att analysera vilka behov och resurser som fanns. Vad vi aktivt kunde göra för våra hyresgäster.
Vi etablerade dialog med andra samhällsaktörer. Snabbt hade vi igång hjälp med att handla och andra servicetjänster för våra äldre hyresgäster i riskgrupp, berättar Hanna Törnqvist.

Tidigt drogs också planerna på SommarKRAFT igång. Att möta en sommar där ovanligt många skulle semestra hemma med massor av aktiviteter.
– Det blev verkligen full fart. Vi agerade sammanhållande länk och fick kontakt med tre fantastiska projektledare. SommarKRAFT kördes igång utan att vi egentligen visste var det skulle ta vägen. Det utvecklades efter hand och nu har vi verkligen något att ta vidare till framtiden. Det var otroligt att se engagemanget, glädjen och tacksamheten, säger Maria Carelli-Martinsson.

Miljö, socialt och ekonomiskt

2016 tog Vätterhem beslut att bilda en hållbarhetsavdelning. För att samla ihop alla tankar och projekt inom hållbarhet.
– Vi var tidiga med att även få in social hållbarhet. Att människor ska få ett boinflytande har vi drivit i samarbete med hyresgästföreningen långt tidigare än så. Men också hur vi skapar sociala sammanhang, samarbetar med föreningsliv och liknande. Allt för att skapa trygga och starka stadsdelar med ett utbud av aktiviteter och engagemang, säger Maria.

– Detta i kombination med att hitta vägar för att klimatanpassa våra stadsdelar. Både det vi själva gör i organisationen, men också hur vi kan inspirera våra hyresgäster. Nu är cirkuläritet centralt – att använda resurser så länge som möjligt – och återbruka, återanvända, säger Stina.

– Någonstans mitt i dessa två bärande hållbarhetsområden står vi just nu också för att ta hållbarhet till affärsmässighet också. Alltså skapa strategier, metoder och mål som vi kan mäta, säger Hanna.

Hållbarhetsplan skapar tydlighet

Att det är en avdelning som har många bollar i luften blir tydligt när vi går igenom dagens uppdrag som rymmer alltifrån besök i miljöhus och nyanlagda innergårdar till nämnda möten om fasadrenoveringar och Grön Betong samt en träff med aktörer för eventuell leasing av höns.
– Det är viktigt för oss att inte bygga aktiviteter som är beroende av en hållbarhetsavdelning för att fungera. Då gör vi oss en otjänst. Vi ska föda tankar, stödja förvaltningen och hjälpa till att komma igång.

I detta arbete är Hållbarhetsplanen som nu håller på att tas fram central:
– Med den som grund kommer det bli tydligare vad vi ska göra och vad som krävs av Vätterhem som helhet. Helt klart finns det en annan förväntan på hur vi ska berätta och redovisa vårt hållbarhetsarbete, säger Hanna.

– Vi har haft väldigt stort engagemang och vilja i hållbarhetsarbetet inom Vätterhem. Den ska vi rida vidare på – men komplettera med en trygg grund som gör att vi jobbar mer systematiskt, säger Maria.

Från ord till handling

Vad är det bästa med att jobba med hållbarhet på Vätterhem?
– Det är ett viktigt och meningsfullt område. Det är min stora drivkraft, säger Stina.

– Det här jobbet är operativt och strategiskt på en gång. Vi går från ord till handling inom Vätterhem väldigt snabbt. Att se resultaten och mottagandet från våra hyresgäster är starkt, säger Maria.

– Vi får verkligen vara med och bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle. Vi bidrar till att stärka organisationen att möta framtidens utmaningar, avslutar Hanna.

Hanna och Maria promenerar genom Råslätt iklädda blå Vätterhemsjackor Stina besöker en blommande innergård på Liljeholmen
Bild 1: Hanna Törnqvist och Maria Carelli-Martinsson på Råslätt för möte om fasadrenoveringar.
Bild 2: Stina Enghag besöker innergård på Liljeholmen…

Anita visar stolt upp sin kryddodling för Stina Lisa och Martin från Skanska berättar om grön betong för Stina
Bild 3: … där bovärd Anita Knorr stolt visar upp kryddodlingen.
Bild 4: Lisa Davidsson och Martin Bergkvist från Skanska berättar om Grön Betong som Vätterhem använder på Vätterhöjden.

Anita och Stina planerar förbättringar i miljöhusen Stina, Stefan och Peter diskuterar möjlighet att leasa hönor på Råslätt
Bild 5: Genomgång av förbättringsarbete i miljöhusen.
Bild 6: Stina Enghag träffar Stefan Lundvall och Peter Toll på Råslätt för att undersöka möjligheten att leasa hönor.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB