• Vätterhem

Välkommen ombord på linje 17

Nu är det premiär för Jönköpings första elbusslinje

Vätterhem informerar Miljö | Centrum | 2019-12-20

– Den trafikerar linje 17 mellan Strandängen och Asecs med en avgång i halvtimmen, berättar Charles Tholin, affärsutvecklare på Länstrafiken och bjuder in till en buss som verkligen erbjuder komfort: – Inbjudande soffdel längst bak och LED-belysning under sätena. Det kommer kännas lite extra bra att åka elbuss även komfortmässigt, säger han.

Det är vid hållplatsen på Asecs som elbussen får sin laddning via en speciell pantograf.
– I samma stund som bussen börjar släppa av resenärer börjar den också laddas. Laddtiden mellan varje tur är 5–7 minuter och räcker mer än väl tur och retur till Strandängen. Asecs är sedan länge en strategisk knutpunkt för busstrafiken. Att det sedan blev Strandängen som elbusslinjen tar sikte på är logiskt enligt Charles Tholin.
– Ett område som växer kraftigt och som är i behov av utökad turtäthet. Vi ser också tydliga fördelar att knyta ihop Strandängen med Ryhov- och Asecsområdet.

Första elbussen i länet

Sedan tidigare har Länstrafiken erfarenhet från bland annat Värnamo av laddhybrider med samma teknik som linje 17, men med en förbränningsmotor som jobbar ihop med elmotorn.
– Men det här är första rena elbussen i länet. Med det följer mycket spännande ny teknik. Bland annat utvecklad energieffektivitet. Varje dörr öppnas separat till exempel för att minska behovet av uppvärmning under vintern och nedkylning sommartid.

Bussen har också smarta Geofencing-funktioner:
– Genom GPS-punkter kan vi till exempel styra bussens maxhastighet. Detta kan ju till exempel användas vid hastighetsbegränsningar förbi skolor.

»Den stora miljövinsten är att fler väljer kollektivt. Vi hoppas att elbussen med sin komfort och turtäthet kan bidra till detta.«

Ny reseupplevelse

För Länstrafiken blir nya linje 17 ett pilotprojekt för att lära sig mer om elbussarnas fördelar.
– Det här är bara början, en större insats med byte till eldrivna bussar kommer 2021. Fördelarna är så många. Tystare miljö runt bussarna gör att vi kan lägga hållplatser mycket tätare och närmare där folk bor. Stadsmiljön blir behagligare.
– Och det är tystare inuti bussen. Det förhöjer upplevelsen för resenären och våra chaufförer får en bättre arbetsmiljö. Elbussen går mjukare med färre vibrationer och vid varje laddning får våra chaufförer en naturlig paus.
Och då har vi inte pratat om miljöfördelarna?
– Precis, vi tar ytterligare ett steg mot fossilfritt. Men den stora miljövinsten som vi kan bidra med är att fler väljer kollektivt. Vi hoppas att elbussen med sin komfort och turtäthet kan bidra till detta. Det är faktiskt lite av en ny reseupplevelse att åka elbuss, säger Charles Tholin.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading