• Vätterhem

Utbildad Vätterhemspersonal

ska ge trygga grannar

Medarbetare Hållbarhet | Österängen | 2018-01-18

Nu lanserar Vätterhem »Trygga grannar« – ett koncept som syftar till att visa omtanke och civilkurage i situationer där hyresgäster känner oro för sina grannar. Satsningen är ett samarbete mellan Vätterhem, Polisen, Räddningstjänsten, Social tjänsten, Kvinno- och tjejjouren, Hyresgästföreningen med flera. Vi i Vätterhem var med när personalen på Österängen hade utbildning.

– Vi har utgått från det arbete som den ideella föreningen Huskurage driver ­ att förebygga och förhindra våld i nära relationer. Vi har skapat lokal förankring och lagt till utbild­ningsinsatser för vår egen personal. Tanken är att vi tillsam­mans kan hjälpas åt att upptäcka våld i nära relationer och slå larm när något inte riktigt står rätt till, säger Maria Carelli Martinsson, integrationsstrateg på Vätterhem.

All personal ska genomgå utbildningen.
– Vi är väldigt glada att Vätterhem tar ett sådant här initiativ. En så stor hyresvärd har genomslag på vårt arbete. Det är ovärderligt att få ett gemensamt arbetssätt i en organisation som möter så många i vardagen, säger Lena Ahlin från Social­tjänsten som tillsammans med Anna­Karin Wigerbratt, processledare våld i nära relation, Jönköpings kommun och Sofia Svensson från Kvinno­ och Tjejjouren höll i utbildningen på Österängen.

Finns hjälp för alla
– En förmiddag där vi diskuterar våld i nära relationer och hur du som boende eller personal i ett område kan öka civilku­raget och våga säga till när något är fel. Öka medvetenheten och framförallt visa vilka verktyg och kanaler det finns för att söka hjälp, säger Lena Ahlin.
– Det bygger på omtanke i situationer där hyresgäster kan känna oro, säger Anna­-Karin Wigerbratt.
– Att veta vem man ska kontakta om du misstänker att något inte står rätt till hos en granne. Men också veta att det finns hjälp att få för alla inblandande; familjer, barn, kvinnor och män, säger Lena Ahlin.

 

– Det är värdefullt att veta vilka vägar jag ska gå om det uppstår situationer där jag misstänker att någon far illa. Bara att samlas så här och få sitta ner och diskutera med kollegor ökar medvetenheten kring frågan.

Värdefulla diskussioner
Trygghet har alltid varit en högt prioriterad fråga hos Vätter­hem. 
– Under många år har vi på ett framgångsrikt sätt jobbat med trygghetshöjande åtgärder som följer Jönköpings kom­muns handlingsprogram för trygghet och säkerhet. Målsätt­ningen är att alla ska känna sig trygga i sina bostäder och i sina områden. Utbildningen är ett led i detta arbete, säger  Maria Carelli Martinsson. 

 Simon Sunneräng är bovärd på Österängen och säger så här efter utbildningen: 
– Det är värdefullt att veta vilka vägar jag ska gå om det uppstår situationer där jag misstänker att någon far illa. Bara att samlas så här och få sitta ner och diskutera med kollegor ökar medvetenheten kring frågan.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading

Relaterade artiklar