• Vätterhem

Unikt lågenergihus på Fagerslätt skapar 47 naturnära bostäder

Nyproduktion | Österängen | 2020-05-13

47 yteffektiva och nybyggda hyresrätter med tillgång till tre väl tilltagna takterrasser står nu klara för inflyttning på Sotåsgatan. Energiförbrukningen är minimal och inomhusklimatet högt prioriterat. Betonghusens matrisgjutning och de gråa färgskiftningarna gör fasaderna livfulla.

Ett med naturen
Flerbostadshuset på Sotåsgatan erbjuder hyresgästerna fri tillgång till tre väl tilltagna grönskande takterrasser. Här kommer planteringar varvas med krukväxter, med fokus på ätbara bär och kryddor, för att bilda en härlig grön oas att vistas i. Hyresgästerna på markplan kommer verkligen få uppleva naturen på nära håll då de generösa uteplatserna kommer att omges av ätbara blåbär.

Stort intresse
Fyravåningshuset erbjuder tack vare statligt stöd på ca 22 miljoner förmånliga hyror och består av en blandning av ett till fyra rum och kök där övervägande del är 2:or och 3:or. I snitt har det varit 40 sökande på varje lägenhet och som mest krävdes det nästan 3000 köpoäng för att få sitt förstahandsval. De flesta hyresrätterna gick dock för mellan 1500 och 2500 poäng vilket motsvarar en väntetid på 2-5 år i Vätterhems bostadskö.

Hållbart boende i lågenergihus
Förutom att följa kriterierna för miljöbyggnad silver byggs huset energismart och ett fördelaktigt inomhusklimat är högt prioriterat. Den låga energiförbrukningen är unik och ligger på 28 kWh/m², vilket är Vätterhems lägsta förbrukning någonsin och långt under det interna målet på 55 kWh/m². Värmen i ventilationsaggretagen återvinns och alla ingående material är noga utvalda för att vara säkra både för människa och miljö. Förutom solceller som producerar över 29 000 kWh/år används även bergvärme och värmepumpar för att minska den köpta elen.

Utveckling av Huskvarna
Fagerslätt erbjuder en bra mix av boendeformer och bostadsområdet är en viktig del av Huskvarnas utveckling. Detta tillsammans med det natursköna läget men ändå närheten till service och fritidsaktiviteter gör att många har hittat rätt.