• Vätterhem

Unik satsning på Öxnehaga vårdcentral

Barnmorska och PTP-psykolog stärker teamet

Områdesnytt Lokaler | Öxnehaga | 2018-07-06

I strävan att vara en vårdresurs för hela livet satsar Öxnehaga Vårdcentral nu på två nya tjänster i sitt vårdteam: Barnmorskan Jennie Arvidsson och PTP-Psykologen Benjamin Avdic. – Jennie och Benjamin ligger helt i linje med hur vi vill jobba för att erbjuda Öxnehagaborna en tillgänglig primärvård för alla åldrar och behov. Med deras specialistkompetenser blir vårt teambaserade sätt att arbeta ännu starkare, säger verksamhetschef Miriam Carlsson.

Barnmorska Jennie Arvidsson har delat sin tid mellan Öxnehaga vårdcentral och Nässjö vårdcentral i 1,5 år nu.
– Jag är glad att få chansen att jobba inom primärvården. Det ökar tillgängligheten för min roll. Barnmorska är så mycket mer än att förlösa barn. Jag har patienter i alla åldrar, berättar hon.
Sexuellt överförbara sjukdomar, inkontinens, urinvägsproblem, klåda och flytningar är bara några av områdena som patienterna söker för hos Jennie.
– Många beskriver att de uppskattar ett "anonymt" väntrum som det blir här på vårdcentralen. Ingen vet om du söker för ont i örat eller klamydia. En del drar sig för att gå till ungdomsmottagningen eller  kvinnohälsovården. På så sätt gör det här arbetssättet att fler får rätt behandling tidigare, säger hon.

VIKTIGT KONTAKTNÄT
Likaväl som att det finns speciella resurser på vårdcentralen för t ex diabetes, astma och hjärtproblem så ville Öxnehaga vårdcentral nu se till att den sexuella hälsan hamnar i samma fokus.
– Det är speciellt viktigt i patientupptag med mångkulturell prägel, för många av kvinnorna här är det kanske enda möjligheten att få vård. Vi kan möta dessa kvinnor som inte hade sökt annars, säger Jennie som trivs mycket bra på Öxnehaga.
– Att känna att jag gör skillnad för vårdtagare genom ökad tillgänglighet och närhet till specialistkunskaper är fantastiskt. Det är klassiskt mottagningsarbete med väldigt olika besvär för alla åldrar. Och både kvinnor och män finns bland mina patienter.
Sommartid jobbar hon alltid viss tid som barnmorska på kvinnokliniken Ryhov.
– Ett sätt att bli uppdaterad på nyheter. Dessutom breddar det mitt kontaktnät vilket kommer mina vårdtagare här till nytta.
Responsen låter inte vänta på sig.
– Så många som är så positiva. Inte minst över att det går snabbt att få tid.


"Det är speciellt viktigt i patientupptag med mångkulturell prägel, för många av kvinnorna här är det kanske enda möjligheten att få vård"

ONLINEBEHANDLING
Ett par rum bort träffar vi Benjamin Avdic. Han är sedan några månader tillbaka ny på vårdcentralen som PTP-psykolog (Praktisk Tjänst för Psykologlegitimation).
– Jag blev faktiskt rekommenderad att söka till en vårdcentral eftersom det blir så varierat. Jag vill inte nischa in mig,berättar han.
En av nyheterna som Benjamins tjänst innebär är behandling online.
– Vi har fem olika online-behandlingsprogram:Depressionshjälpen, Oroshjälpen, Ångesthjälpen, Stresshjälpen och Sovhjälpen.
Behandlingen startar med ett bedömningssamtal tillsammans med Benjamin. Om besvären kan ringas in till något av hjälpprogrammen får vårdtagaren en inloggning till portalen via 1177.
– Enda kravet är att man har en internetuppkopplad enhet samt kan skriva och läsa svenska. Programmet är enkelt att följa och innehåller olika övningar och uppgifter som du fyller i när och var du vill. Svaren skickas till mig som återkopplar löpande.
Fördelar?
– Effektivt och ett bra komplement för den som gillar att kommunicera via dator och mobil. Du är inte beroende av öppettider eller inbokade tider. Ur ett brett perspektiv innebär det att fler kan få tillgång till behandling.

GRUPPBEHANDLING ÖKAR TILLGÄNGLIGHETEN
En annan behandlingsform som erbjuds sedan årsskiftet är gruppbehandling för ångest och depression i rullande grupper.
– Vi har en grupp för ångest 15–17 på måndagar och för depression på onsdagar 15–17. Efter bedömningssamtal med mig får man tillgång till att vara med på dessa. Men det är öppna grupper i den mån att man kan börja och avsluta när man själv vill. Hittills har responsen varit god och tillfällena brukar variera mellan som minst 4–5 deltagare och som mest 10–12.
Vad säger erfarenheterna så långt?
– Mycket spännande form med gott resultat. Nöjda vårdtagare och fina resultat i återhämtningen. Vi behöver aldrig säga nej till någon utan det är alltid "Välkommen in". Gruppformen ger också värdefull social samvaro. Och så blir det effektivt; du har tillgång till två timmar behandling i veckan. Har du enskild behandling kanske du som bäst kan få till någon timme varannan vecka. Så tillgängligheten ökar.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading