• Vätterhem

Underground prisat av Kungen

Områdesnytt | Råslätt | 2016-09-28

Under en högtidlig ceremoni på länsresidenset fick ungdomar från Underground på Råslätt ta emot ett pris om 25 000 kronor från Konungens Jubileumsfond. – Ett fint erkännande för alla oss som är inblandande i verksamheten såklart. Vad pengarna ska användas till är inte bestämt ännu, men de kommer att satsas i verksamheten på Underground på ett eller annat sätt, säger Gehad Elsayed och Sumeja Pehlic, två av Undergrounds ungdomsledare som var med och tog emot priset.

Priset kom som en överraskning. Det går nämligen inte att söka pengar ur fonden, utan det är landshövdingarna i landet som rekommenderar vem eller vilka de tycker borde premieras. Från Jönköpings län föreslog dåvarande landshövding Minoo Akhtarzand organisationen Underground Råslätt.
– Det känns bra att vara med och bidra till en verksamhet som skapar en trygg miljö för ungdomarna på Råslätt. Oavsett var du kommer ifrån, oavsett om du är tjej eller kille, säger Sumeja.

Viktiga förebilder
Sumeja har genomgått Undergrounds ledarutbildning. Gehad har precis påbörjat densamma.
– En bra merit när vi ska söka jobb. Men allra mest känner jag att jag vuxit mycket som människa av utbildningen, säger Sumeja.
– Underground kan fungera som vägledning till det som är rätt. Som ledare ska vi vara förebilder och våga ta ställning mot saker som inte är bra, säger Gehad.
Underground Råslätt har drivits som fritidsgård i samarbete med kommunen i ungefär 10 år.
– Här är alla lika. Hit kan alla komma.En träffpunkt. Vi som ledare jobbar ideellt och försöker hitta på aktiviteter som lockar alla åldrar.

Speciella aktiviteter för tjejer
På senare år har fritidsgården satsat extra hårt på att erbjuda aktiviteter för tjejer.
– Inom vissa kulturer kan det vara svårt för tjejer att komma iväg ut på aktiviteter. Då ser vi till att skapa en trygg arena där både tjejerna själva och deras föräldrar kan känna sig trygga. Bland annat har vi anordnat ett speciellt tjejgym under vissa tider, ljusterapi, speciella tjejkvällar och så vidare. Det är mycket uppskattat, säger Gehad. Att gå igenom ledarskolan på Underground kräver en hel del engagemang. Men det ser de båda bara som positivt.
– Även om det kräver mycket tid så får jag så mycket tillbaka. Från att lätt ha hamnat i ett hörn utan att våga säga ifrån känner jag att jag vågar ta plats och jag vet att andra lyssnar på min åsikt. Jag är mycket starkare som person.

Tårttävling och filmmys
Som ledare ansvarar de för olika aktiviteter på helgerna. Hur ser den perfekta Undergroundaktiviteten ut?
– Det ska vara en härlig blandning av folk. Och sedan hittar vi på något kul tillsammans. Vi hade en väldigt lyckad tårttävling i våras så den kommer vi säkert köra igen. Annars är ju filmkvällarna alltid mysiga. Det mesta handlar om att ha någonstans att vara och träffa kompisar, säger Gehad.
Det kan låta enkelt – men helt klart har Underground lyckats med något alldeles speciellt. Något som nu också Kungen uppmärksammat.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading