• Vätterhem

Trygghetsboendets fördelar tydligare än någonsin

Vätterhem informerar | Öxnehaga | Centrum | 2021-04-13

Vi har inte stängt. Vi har ställt om och anpassat våra aktiviteter utifrån rådande läge. Trygghetsboendets fördelar såsom social samvaro, friskvård och trygghet känns tydligare och viktigare än någonsin, säger Ulrika Nydestam, trygghetsvärd på Vätterhems Trygghetsboende på Liljeholmen. Vi träffar henne och kollegan på Trygghetsboendet på Öxnehaga Ewa Dahlström utanför nyrenoverade utemiljöer på just Öxnehaga.

Trygghetsboende är Vätterhems koncept för dig som är 70+ och vill kunna vara flexibel i hur mycket stöd och hjälp du vill ha.
– Här finns alltifrån den som vill bo här för den sociala samvaron i aktiviteterna som vi anordnar till den som behöver hemtjänst eller hemsjukvård. Alltså lite olika nivåer utifrån varje individs behov, säger Ewa.

Trygghetsvärdens roll är unikt med boendeformen.
– Vi finns här under vardagar för att anordna aktiviteter och hjälpa till med både det ena och det andra. Under en period förra våren fick vi hjälpa några av de boende med att handla mat, nu är det aktuellt att hjälpa till med att hantera knappvalen när man ska boka tid för vaccination. Vi finns här som en resurs för de boende, säger Ulrika.

Har du någon gång fått möjlighet att prata med de boende på Trygghetsboendena vet du att Ewa och Ulrika är betydligt mer än en resurs.
– Jo, men så är det kanske. Vi ska ju vara tryggheten. Den som fixar och är
i mitten på det sociala nätverket som bildas på boendet. Vi ser till att alla kommer med i den omfattning som de önskar, säger Ewa.

Färre deltagare och föranmälan
När pandemin slog till förra våren ställdes studiecirklarna in, liksom seniorträffar och andra större aktiviteter.
– Möjligheterna att ta in underhållning och föreläsare utifrån försvann ju också. Vi insåg att det krävde mer av oss. Att ordna mindre träffar som var säkra ur smittsynpunkt. Att behovet att komma utanför sina fyra väggar var stort förstod vi snabbt. Men för en verksamhet som normalt bygger på att så många som möjligt ska komma och spontan drop-in blir det såklart inte riktigt samma sak när vi begränsar oss till få deltagare och föranmälan. Men vi har verkligen försökt att sprida ut aktiviteterna så att det ska finnas något för alla under veckan, berättar Ulrika.

Underhållning har sänts live digitalt från Spira. Utomhusmiljöerna på boendena har nyttjats friskt och Ewa beskriver en helt ny typ av »konserter«:
– Vi har verkligen suttit på vår fina uteplats i ur och skur. Ut med markisen. Fram med värmefläktar och högtalare och så kör vi en musikalisk resa via Spotify och YouTube med deltagarnas önskelåtar. Det har varit fantastiska tillfällen.

»Trygghetsboende är Vätterhems koncept för dig som är 70+ och vill kunna vara flexibel i hur mycket stöd och hjälp du vill ha.«

Hjälper varandra
Ewa och Ulrika är överens om att de saknar utflykterna.
– Vi är ju hela tiden runt vår fastighet nu. Och jag vet att både vi och de boende längtar till att vi kan göra utflykter igen, säger Ewa.

En positiv effekt av restriktionerna är att kontakten med de boendes anhöriga i många fall har stärkts.
– Nu när man inte kan resa och besöka sina äldre på samma sätt har vi blivit en viktig länk. Det är ju mycket frågor och information som behöver hanteras. Men just den där närmare kontakten förstärker ju bara trygghetsboendets fördelar ytterligare, säger Ewa.
– Vi upplever också att samhörigheten inom boendet stärks. Man ser till varandra. Hjälper varandra. Värnar lite extra sådär. Livet på Trygghetsboendet är förändrat och anpassat. Men den sociala samvaron har nog aldrig varit viktigare, avslutar Ulrika.

Här kan du läsa mer om våra trygghetsboenden på Öxnehaga och Liljeholmen.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading