• Vätterhem

Trygghetsboende Liljeholmen

som att bo på rivieran!

Lokaler | Centrum | 2019-05-27

För ganska exakt ett år sedan invigdes Vätterhems Trygghetsboende på Liljeholmen. – Det första jag tänker på är att det blivit så öppet och trevligt. Miljön runt ingången, caféet. De fina möblerna. TV-rummet. Det känns lite som en hotellreception. Utrymmen som fanns innan också – men det var alltid tomt på människor. Nu lever det, säger Gunilla Ribenhäll, hyresgäst i Trygghetsboendet.

Gunilla flyttade till »Fabriken« för sex år sedan.
– Det kändes som en bonus när jag fick reda på att fastigheten successivt ska fasas in som Trygghetsboende. Skulle jag få alla de här trevliga aktiviteterna precis utanför dörren!
En av de tydligaste skillnaderna var sedan när trygghetsvärden Ulrika Nydestam gjorde entré.
– Ulrika är alltid glad och positiv. Lyhörd med en massa bra idéer. Kan vi göra så här tänker man – då löser Ulrika det, skrattar Gunilla.

Det sociala mötet
Som trygghetsvärd jobbar Ulrika fyra dagar i veckan med att skapa aktiviteter för de boende på Trygghetsboendet.
– Det bästa med jobbet är det sociala mötet. Sedan gillar jag att vara kreativ och komma fram till nya lösningar.
Det får jag verkligen utlopp för här. Att jag sedan brinner för friskvård är såklart inte heller en nackdel, säger hon.
Varje vecka planerar hon ett program, frivilligt för de boende att delta hur mycket eller hur lite de vill i.
– Måndagar och fredagar är det cirkelträning.
På eftermiddagarna är det fika.
Sedan försöker jag planera in någon föreläsning. Det kan vara Polisen, konsumentvägledare, någon från apoteket som pratar läkemedel eller vad som. Sedan kör vi rundvandringar i närområdet, nutidsquiz och lite annat smått och gott, säger Ulrika.
– Just att bara kunna gå ner hit för att göra dessa saker värdesätter jag mycket, säger Gunilla.

 

»De gemensamma lokalerna är nyrenoverade och inrymmer alltså bland annat café, TV-rum och gym. Just nu håller dessutom gården på att göras i ordning med boulebana och utegym.«

Växer successivt
Totalt bor det omkring 50 personer som omfattas av Trygghetsboendet på Liljeholmen.
– På sikt ska det bli fler, berättar Ulrika.
Och hon ser fram emot det.
– För att utveckla verksamheten ytterligare med olika grupper utifrån intresseområden tror jag att det behöver bli fler hyresgäster.
De gemensamma lokalerna är nyrenoverade och inrymmer alltså bland annat café, TV-rum och gym. Just nu håller dessutom gården på att göras i ordning med boulebana och utegym.
– Med det här fantastiska läget på Vätterstranden kommer den nya gårdsmiljön verkligen förhöja boendet här.
Tänk dig på sommaren; kliv ut genom dörren och du är på stranden. Du har aktiviteter som du kan vara en del av om du vill. Lite som ett lägenhetshotell på Rivieran, skrattar Ulrika.
– Jag tänker också ofta på att trygghetsboendet har skapat så fin social miljö i huset. Genom träffarna har jag lärt känna flera i huset och stannar gärna och byter några ord med mina grannar, säger Gunilla.
– Just det där är så fint. När någon slår sig ned i TV-rummet och läser tidningen på morgonen. Så kommer någon till och det blir ett samtal. Någon till droppar in och kollar TV. Otvungen och naturlig samvaro på dina villkor, säger Ulrika.

Gunilla Ribenhäll har bott i fastigheten i sex år. Men sedan maj förra året är det Trygghetsboende med Ulrika Nydestam som trygghetsvärd. »Ulrika och trygghetskonceptet har skapat en så trevlig social samvaro i huset«, säger Gunilla.

Fakta Vätterhems Trygghetsboende
Trygghetsboende hos Vätterhem är boendeformen för dig som söker gemenskap och aktiviteter och är 70 år eller äldre. Här får du möjlighet att bo i en vanlig hyresbostad med särskilt fokus på trygghet och gemenskap. Fastigheten har förstärkt säkerhet i form av kodlås till entrédörrar. Boendet erbjuder även gemensamma ytor för hyresgäster exempelvis TV-rum, samlingsrum och aktivitetsrum.
Under vardagarna är boendet bemannat av en trygghetsvärd som är anställd av Jönköpings kommun och anordnar frivilliga aktiviteter för de boende. Det kan handla om friskvård, utflykter, filmvisningar, föredrag, datorkörkort med mera. Utöver trygghetsvärden finns alltid Vätterhems bovärd som sköter det praktiska runt fastigheten så som trädgårdsskötsel, städning, reparationer, felanmälan med mera.
Huset och lägenheterna är tillgänglighetsanpassade. Det betyder att om du en dag behöver mer hjälp så som rullator eller rullstol, är bland annat dörrposterna redan tillräckligt breda. Utöver detta får du ta del av alla fördelar som det innebär att hyra en bostad av Vätterhem.
För närvarande erbjuder Vätterhem trygghetsboende på Öxnehaga och Liljeholmen.

Så ansöker du:
Våra trygghetsbostäder publiceras och fördelas via vår ordinarie bostadskö och följer vårt uthyrningsregelverk för lägenheter med ett tillägg: vid dagen för intresseanmälan måste sökande fyllt 70 år. Söker ni lägenhet tillsammans måste minst en sökande i hushållet uppfylla ålderskravet. Gör din bostadsansökan på www.vatterhem.se. För dig som redan står i kö, se över dina önskemål och kryssa för Öxnehaga eller Liljeholmen som sökområde.
Sedan är det bara att håll utkik efter trygghetsbostäder under lediga lägenheter.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB