Meddelande ikon

Inga lediga lägenheter

På grund av att vi byter fastighetssystem kommer det inte finnas några lägenheter att söka förrän i mitten av mars.

Stäng fönster
  • Vätterhem

Tomteverkstad i Huskvarna stadshus

| 2022-12-13

Det går i en otrolig fart. Lådan viks ihop och längs det långa plockbandet fylls den med alltifrån tvål och toalettpapper till ris, pasta, kex, tandkräm och sist men inte minst godis. Sedan september har gamla biblioteket i Huskvarna stadshus fungerat som plockcentral för Sam-Hjälps mat- och hygienpaket. Vi är så tacksamma att vi får låna lokalen. Lådorna vi packar idag är julförnödenheter till tre byar i Rumänien med ungefär 150 familjer i varje by, berättar Jörgen Ruther, verksamhetsledare på Sam-Hjälp biståndscenter.

Totalt är det omkring 100 pallar med mat som fördelats ut i ungefär 3 900 matpaket under hösten.
– En del av maten har vi fått som gåva. En del köper vi in till väldigt förmånliga priser. Totalt värde på de färdiga paketen är omkring 650–850 kronor, berättar Jörgen.

Finansieringen sker med hjälp av att du och jag köper gåvobevis och ger bort i julklapp.
– För 250 kronor skänker du ett sådant här välfyllt paket till en garanterat väldigt tacksam familj.

Dagens packstyrka börjar en efter en komma till lokalen.
– Idag är det delar av min och min frus bekantskapskrets som ställer upp. Totalt har vi haft omkring 15 olika packgrupper för matpaketen. Samtliga är volontärer som ställer upp ideellt.

42 lastbilar redan i år

Efter att Jörgen instruerat kort om lämpligt packupplägg drar det igång. Och det går undan. I samma takt som färdiga matpaket staplas på pall i slutet av linjen hörs det ljudliga skratt.
– Det känns såklart bra att hjälpa till. Och vi har väldigt roligt under tiden vi packar, intygar Berit Svensson, Carina Wingård och Sigrun Holmberg som tagit plats vid plockstationen för godis.

Totalt under 2022 har inte mindre än 42 fullastade långtradare lämnat Jönköping med olika förnödenheter. Ungefär hälften av dem har gått till Ukraina.
– Det är viktigt att tänka på att behovet är stort både i Ukraina och andra delar av Europa, säger Jörgen.

Hur är känslan när du får vinka av ännu en lastbil?
– Senast i veckan gick det iväg 850 sådana här matpaket till Serbien. Vi fyllde dessutom upp lastbilen med kläder. Det känns såklart väldigt, väldigt bra, beskriver Jörgen.

Intensiv lokaljakt

Sylt, makaroner, knäckebröd, handgel plockas vant ner i lådorna.
– Sedan skickar vi med 10 olika fröpåsar också. Minst en är blommor och resten grönsaker. Känns fint med någon lite mer långsiktig gåva i lådorna också, konstaterar Jörgen.

Med Ukrainakrisen har packningen av den här typen av paket varit aktuell under hela året.
– Så jag visste tydligt att vi skulle packa mer än någonsin. Men någonstans där runt sommaren hade vi ingen lokal, bara växande lager av pallar med mat och förnödenheter. Då hörde Vätterhem av sig.
– Jag skrek »jaaa« rakt ut när Patrik Melin på Vätterhem ringde och frågade om vi var intresserade av den här lokalen. Vi brukar vara hänvisade till ganska kalla industrilokaler så det känns riktigt bra här med värme, bra ljus och utrymmen för våra volontärer att fika i när de behöver en paus i packningen.

Noterbart är att förra året användes samma lokal för covid-vaccination. Så i väntan på den renovering som hela gamla Huskvarna stadshus står inför gör den verkligen nytta i mänsklighetens tjänst under tiden.

   

Tips!
Ge bort ett gåvobevis i jul. Skänk 250 kronor till Sam-Hjälp för julgåvan 2022 – Mat och hygienpaket. Enkelt direkt på samhjalp.se/gavoshop

Foto: Concret

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading