• Vätterhem

Tillför internationella smaker på julbordet

Evenemang | Öxnehaga | 2015-12-17

Prinskorv, köttbullar, sill och skinka. Få saker är så inrutat i den svenska traditionen som julbordet. Men är du sugen på att testa något nytt, våga anta några nya smaker så har du inspirationen här. Och vem kunde vara bättre att tipsa än Seyde Aslan och hennes församlingsgemenskap som i många år serverat internationellt julbord i Öxnehaga kyrka.

Det är som vanligt samling med andakt och fika när jag besöker Öxnehaga kyrka en helt vanlig måndag strax innan advent. Det är välfyllt och stämningsfullt. Seyde pratar om svenska traditioner; om julkort och adventsljusstaken. Så varvar hon och pratar om mina förfrågningar kring recept från besökarnas hemländer. 

– Här finns massor av inspiration av matkultur från hela världen. Vi har Irak, Balkan, och Syrien. Men också Peru, Armenien med flera, säger hon.
Fika dukas upp, det är bröd, bullar i alla de sorter. 
– Ibland blir det maträtter också. Vi är många som är med och bidrar, säger Seyde. 
När det gäller recepten är Seyde noga med att betona en sak:

– Du vet det där med recept är inte så enkelt säger hon. Jag mäter aldrig utan går på känslan. Smaka dig fram så blir det allra bäst, skrattar hon.
David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading