• Vätterhem

Super-sophästen Salsa

- Nu också på Österängen

Områdesnytt | Österängen | 2018-07-23

För drygt 10 år sedan var Vätterhem först i Sverige med att låta häst och vagn hämta returpapper när man införde metoden på Råslätt. Boende, press och inte minst andra aktörer från såväl Sverige som utlandet har nyfiket sneglat på och tagit efter konceptet. Sedan en tid tillbaka har Vätterhem utökat hästen Salsas och kuskarna Våge Sjöberg och Ingvar Karlssons turer till att även omfatta Österängen.

Salsa är tredje generationen i sin familj som samlar returpapper. Österängen på torsdagar. Råslätt på fredagar.
– Vi är väldigt glada att få möjligheten även på Österängen. Vi ser det främst som ett socialt inslag på området även om det såklart också tangerar miljötänk, säger förvaltningschef Dan Johansson.
Salsa utgår från Vätterhems områdesområdeskontor och ger sig ut och plockar upp returpapper från gårdarnas återvin¬ningsstationer.
Mitt bland biltrafik, fotgängare, cyklar, bussar och tåg (!) rör sig Salsa hur lugnt som helst.
– Visst väcker vi uppmärksamhet. Det är många som stannar och pratar med oss och vill ta bilder. Det är såklart bara kul, säger Våge Sjöberg.

Lugnar ner tempot 
Vid macken ner mot E4:an är det full kaos i trafiken. Det bekommer inte Salsa som tryggt trampar på. Eventuella gödselhögar plockas upp och erbjuds till dem som har koloniträdgårdar. Inte sällan i utbyte mot något gott till Salsa.
– På Råslätt har en äldre dam börjat hänga ut en vit handduk. Det har Salsa lärt sig nu. Så när hon ser den vet hon vad som gäller. Hon stannar och väntar vackert in morötter! skrattar Våge.
Han ser tydligt vad Salsas närvaro gör för Råslätt och Österängen.
– Hästar har alltid haft en lugnande inverkan på människan. När vi kommer rullande har alltid dem vi möter tid att prata med oss och hästen.


Hästen Salsa samt kuskarna Våge och Ingvar utgår från Vätterhems förvaltningskontor på Österängen och ger sig ut och plockar upp returpapper – mitt bland biltrafik, fotgängare, cyklar, bussar och tåg.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB