Vill du översätta webbsidan?

Studentliv

- Vi är som en stor familj

Hörde jag fel? Sa han verkligen 10 månader? Det är flera gånger under intervjun som jag tvekar. Anledningen; intervjun sker på helt prickfri svenska. – Jo, det stämmer faktiskt. Jag hamnade först fem månader i Kristianstad där jag provade på att studera i Sverige innan jag bestämde mig för att spendera mina närmaste två år i Jönköping, berättar Sander Van Leuven, ursprungligen från Eindhoven i Holland.

Det var utbildningen Managing in Global Context på Jönköping University som lockade.
– En tvåårig masterutbildning som är spännande. Den fokuserar på ledarskap i organisationer som har geografiska och kulturella skillnader att förhålla sig till.
Först hade han siktet inställt på någon av storstäderna, Stockholm eller Göteborg.
– Men så här i efterhand är jag glad att det blev Jönköping. Staden är lagom stor. Här är lugnt och skönt. Skolan är kanon och studentlivet mycket bra.

Tar tid att bli vänner
Språket har som ni förstår fallit på plats snabbt. Liksom känslan för det svenska tempot:
– När jag var hemma i Holland över jul tyckte jag att det var så stressigt, så högt tempo. Skränigt och högljutt. Här mår jag mycket bättre. Lugnt. Avslappnat. Jag känner mig faktiskt mer hemma i Sverige än i Holland just nu, säger han.
Annars är väl Sverige och Holland ganska lika kulturellt?
– Mycket är likt. Men det är slående
hur svenskarna är mycket mer inbjudande mot andra kulturer. Öppna och välkomnande. Det har imponerat på mig. Sedan har jag förstått att gå från det till att »vara vänner« med en svensk är något helt annat – det tar längre tid, skrattar Sander.

Sockertoppen samlar studenterna
Studentlivet i Jönköping beskriver han också som mångkulturellt.
– Från första dagen träffar du studenter från olika kulturer och länder. Alla är måna om att skapa ett nytt nätverk. Därför är det bra att skolan har så många utbytessamarbeten med skolor över hela världen. Sedan hör jag från mina svenska vänner att allt är samlat så bra här. I storstäderna försvinner studenterna lätt och blir mer utspridda.
Studentbostäderna på Råslätt, som samlas kring Sockertoppen, framhåller Sander också gärna:
– Vi som bor runt Sockertoppen blir som en stor familj. Det är härligt med ett stort samlat område runt Sockertoppen. Vi har nära till mataffär och allt är väl uppbyggt med Vätterhem som hjälper till om något är fel. Bussförbindelserna in till stan är både frekventa och snabba. Så ja, det är kanon att vara student på Råslätt.
Om du blickar framåt; Var befinner sig Sander Van Leuven om fem år?
– Då har jag jobb, kanske som managementkonsult. Eller förresten jag jobbar med ledarskap på Volvo. Det är en dröm som jag har. Dit vill jag. Där vill jag vara. 

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB