• Vätterhem

Strandängens bana

håller högsta mästarklass

Områdesnytt | Centrum | 2016-07-01

Har du testat terrängcykelbanan på Strandängen ännu? Om inte är det att rekommendera, designen håller nämligen absolut högsta mästarklass: – Jag fick en fråga från Vätterhem om jag kunde hjälpa till och det kändes verkligen jätte roligt att få forma en bana med de här förutsättningarna, säger Martin Setterberg, nybliven bronsmedaljör på Mountainbike EM.

Det är en ödmjuk nybliven Europamästerskapsmedaljör som Vi i Vätterhem möter under en lunchrast i cykelbutiken där han jobbar.
– Visst blir det mycket cykel. Träning innan eller efter jobbet, och ja, jobbet är ju cyklar. Men jag tycker det finns många fördelar med att ha det så, säger han.
När han ser tillbaka på de fantastiska EM-dagarna på Hakarpsberget i början av maj hittar han många fina ögonblick.
– Att få göra så bra resultat på hemmaplan var såklart fantastiskt. Inför starten i finalen stod alla och skrek mitt namn. Det hörde jag inte då för jag var så fokuserad, men har sett det på film i efterhand. Det är mäktigt.
Och att få ta en medalj?
– Jag vet att jag har kapaciteten. Men såklart kul att få ut det när det väl gäller. Explosivitet har alltid varit en av mina styrkor så det passar bra för sprintdisciplinen.

Rolig utmaning 
En dag fick Martin ett samtal till sitt jobb. I andra änden fanns Vätterhems Annika Karlén som är projektledare på Strandängen.
– Hon undrade om vi visste någon som kunde hjälpa till att designa en terrängcykelbana. Jag kan! svarade jag direkt.
Martin visste vilken bana det handlade om. Han hade själv varit där och cyklat som liten. Att nu få möjlighet att utveckla banan såg han som en rolig utmaning.
– Jag förstod direkt på Annika vid vårt första möte att det här kunde bli bra.
Jag har byggt banor där jag varit hänvisad till att gräva för hand så att få bygga något med maskiner kändes inspirerande.

Byggd med naturen 
Martin gjorde en grovskiss och arbetet satte igång.
– Hur bra skissen än är måste arbetet alltid anpassas till hur naturen ser ut. Stenar, stubbar och träd är där de är och jag gillar när det inte ser alltför byggt ut. Vi fokuserade mycket på att få till en bra startplats. Tydlig med två stora stenar och så lite lagom nedförsrull. Sedan hopp, sväng, hopp igen. Ja, den snirklar sig fram och utmanar tekniken hos cyklisten. Samtidigt som den smälter in fint i naturen och karaktären i området, säger Martin.
Vem är den byggd för?
– Alla åldrar. Alla kan ha kul i den. Det är målet. 
Kommer du att vara där och köra?
– Absolut, jag har redan testat den ett par gånger.

Bred träning
Martins träningsveckor är intensiva.
– Cyklingen blev ganska tidigt nummer ett för mig. Jag har kört både dirt, downhill, landsväg, velodrom och mountainbike. Jag tror jag har nytta av den bredden.
Helgerna innebär ofta tävlingar. I Sverige eller utomlands.
– Måndagar brukar bli vilodag. Tisdag är det teknikträning, till exempel startteknik och gym. Onsdag mountainbikeintervaller. Torsdag distans 5 mil landsväg. Fredag kanske lite landsväg till och sedan är det tävlingshelg igen.
Vad gör dig till en av de bästa?
– Jag har en teknikgrund från dirt som gör att jag kan kontrollera cykeln, hoppa och svänga. Sedan har jag styrka i överkropp och ben som krävs i crosscountry när det går utför över stenar och stockar. Sedan tror jag faktiskt att jag har lagt min grund genom att köra mycket i banor som den på Strandängen.

EM medaljen en är det största i min karriär hittills. Närmast hoppas jag komma med till VM

Hoppas på OS 2020
Vad tar du sikte på nu?
– EM medaljen är det största i min karriär hittills. Närmast hoppas jag komma med till VM i Tjeckiska Nove Mesto. Blickar jag långsiktigt är såklart OS 2020 i Tokyo något som jag skulle vilja uppleva. Jag var fyra meter efter regerande världsmästaren på EM. Det innebär att jag lika gärna kan vara fyra meter före nästa gång. Jag vill nå toppen och jag vet nu att jag kan vara där. Och kolla dig gärna lite extra omkring när du ställer upp för start på Strandängen. Kanske är det en av världens bästa cyklister du har att utmana.
– Hoppas att ni gillar banan. Att ni tycker den är rolig! hälsar han.

 

Fakta mountainbike sprint XCE
Den mest intensiva Mountainbikegrenen där det handlar om att under 1,5-2 minuter gå på max i en bana som är cirka 500-1000 meter lång med tekniska svårigheter. Sprinten liknar skidåkningens sprintupplägg, med samma action. Det händer att åkarna krokar i varandra och tränger varandra på banan. Precis som i skidsprint körs kvartsfinal, semifinal och final där de främsta i varje heat går vidare till den spännande finalen.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading