• Vätterhem

Strandängen växer med Ängshusen och Torgkvarteret

Lokaler Nyproduktion Områdesnytt | Centrum | 2020-10-02

Det har blivit något av en tradition att besöka Strandängen för en lägesuppdatering i sommartid. Förra året träffade vi byggprojektledare Annika Karlén på en äng med högt gräs. På exakt samma plats i år är det full aktivitet. – Nu är vi snart uppe i markplan med Ängshusen, konstaterar hon samtidigt som betongbilen snurrar sin trumma i bakgrunden. Dessutom är planering för vägar och annan infrastruktur i gång, kontorslokaler i Framtiden snart klara för inflyttning och nya Torgkvarteret på ritbordet.

Helt klart håller Strandängen som område på att ta form på allvar.
– Med radhusen och Tositos fastigheter i Ängshuskvarteret tar vi också de viktiga stegen mot blandade upplåtelseformer på Strandängen, säger Annika Karlén.
Vi står på en tillfälligt byggd balkong vid byggetableringen. Åt ena hållet milsvid Vätterutsikt. Åt andra en intensiv byggarbetsplats med kranar, armeringsjärn och betong.
– Höjden som vi står på nu motsvarar våning två på Ängshusen. Så det kommer bli en väldigt härlig utsikt från lägenheterna, säger Annika och blickar ut över Vättern.
Totalt är det 48 hyresrätter som uppförs i tre huskroppar. Från 2 till 4 rok. Boarea om 47–100 kvm. Inflyttning hösten 2021.

Torgkvarteret byggstartar 2021
Precis intill Ängshusen gränsar en vacker ekdunge som kommer att bilda en grön oas mot det väntande Torgkvarteret
– nästa del som kommer att ta vid norrut där den nya delen av Strandängen nu slutar.
– När vi syns här nästa sommar hoppas jag att vi är igång på allvar med byggnationen även där. 160–170 lägenheter, men också en hel del service planeras. Trygghetsboende, Vårdcentral, gym och affärslokaler för till exempel hud- och fotvård som matchar Trygghetsboendet och Vårdcentralen, säger Annika Karlén.

Förra året träffade vi byggprojektledare Annika Karlén på en äng med högt gräs. På exakt samma plats i år är det full aktivitet.

Livsmedelsbutik på gång
Vi går tillbaka mot nya delarna av Strandängen. Mitt i miljön där de nya Kultur- och Gatuhusen ligger har omfattande renoveringar av Framtiden genomförts. Denna över 100-åriga klenod färdigställs nu för att bilda kontor för kommunens Hemservice.
– Det blir över 45 kontorsrum och så härlig miljö.
En ny förskola kommer att byggas i de norra delarna av området med byggstart i år. Dessutom en hel del infrastruktur.
– Nya Strandängsgatan kommer att gå här. Sedan kommer kommunen fortsätta att nyanlägga Ebba Ramsays väg fram till Torgkvarteret där de båda vägarna kommer att ansluta varandra. Vi planerar också att uppföra ett parkeringsgarage ungefär där nuvarande växthus och traktorgarage ligger.
I anslutning till områdets infart från Kortebo är planerna på en spännande butiksetablering långt gångna. Flera intressenter finns för att öppna livsmedelsbutik.
– Vi har lite jobb att genomföra innan det kan vara igång med byggnation, riva den gamla panncentralen till exempel. Men jag tror att vi ser en byggstart för livsmedelsbutiken under nästa år, säger Annika Karlén.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB