• Vätterhem

»Strandängen är min bebis«

Var dags Vätterhem - Trädgård och Transport

Medarbetare | Centrum | 2020-08-18

Han vet var varje blomma på Strandängen står och hur de ska skötas. – Det här området är ju min lilla bebis. Det är fantastiskt att få vara med och forma de gröna miljöerna i ett nytt område, säger Stefan Claesson, del av »Trädgård och transport«, det team på Vätterhems områden som ansvarar för grönytorna.

Varje område har sin specialist inom trädgård. Unikt med Stefan är att han har kombinationen trädgårdsmästare och landskapsingenjör.
– Jag har varit på Vätterhem sedan 2014. Innan dess var jag många år på kommunen med ansvar för odling i växthusen på Dalvik och Klämmestorp. I tjänsten på Vätterhem fick jag uppdraget att vara med och ansvara för utformningen av de gröna ytorna på Strandängen. En härlig utmaning som verkligen gör att jag känner extra mycket för det här området, säger han.

Vackert och praktiskt
En vanlig dag på jobbet finns inte för Stefan.
– Det är ju både säsongs- och väderberoende. Idag väntar gräsklippning av de lite större ytorna här på Strandängen. Grönyteskötseln är ju intensiv under sommarmånaderna. Sedan hoppas jag hinna med lite ogräsrensning och vattning också. Det har ju varit torrt. Kanske blir det en sväng in till city för några inköp och planteringar där också, säger han.
Samtidigt med arbetsuppgifterna är det inte ovanligt att bovärdskollegor ringer honom och ber om råd.
– Det kanske handlar om skötsel av en viss art, planering av en ny plantering eller så.
Hans fokus när han planerar grönytor är två:
– Det ska både vara estetiskt vackert och ekonomiskt praktiskt. Det vill säga vi måste välja arter och sorter som passar för syftet. Det ska gå att sköta växterna på ett smidigt sätt.

»Det ska både vara estetiskt vackert och ekonomiskt praktiskt. Det vill säga vi måste välja arter och sorter som passar för syftet.«

Blommigt och ätbart!
På hösten när växtligheten avtar går Stefans jobb in mer i planeringsfasen.
– Då lägger vi beställningar på vårens blommor. Sedan är jag med och planerar utemiljöerna till nya byggprojekt. Nu senast har jag varit en hel del på Samset och förra året byggde vi om en hel del utemiljöer på Liljeholmen.

Vi håller också på med en övergripande trädvårdsplan – varje träd på våra gårdar och runt våra fastigheter dokumenteras och får en individuell skötselplan. Vintertid
kommer också snöröjning som ett arbetsmoment. Den här dagen på ett soligt och varmt Strandängen känns dock vintern avlägsen. Vi följer med Stefan på vattningstur runt Strandängen. Varje utplantering får sin tid, sin omsorg.

Vilka tips har du för den som vill köpa några växter till sin balkong i sommar?
– Satsa på något blommande och något ätbart! Begonior är ju väldigt fint och är lätta att sköta så det får bli blomtipset. Tål både sol och skugga. Sedan är ju kryddväxter som persilja och basilika trevligt. Och det finns inget som är så gott som att få skörda några tomater från en egen tomatplanta i en större kruka!

Stefan vattnar blommorna Stefan rensar ogräs
Bild 1: Är det torrt tar Stefan en daglig tur med bevattningsvagnen.
Bild 2: Varje rabatt och odling får sin omvårdnad. Här rensas ogräs.

Robotgräsklippare med ögondekaler och Vätterhemslogotyp Vacker grönska runt Ormhuset på Strandängen
Bild 3: En av Stefans arbetskamrater - en robotgräsklippare som sköter vissa gräsytor på Strandängen.
Bild 4: Vacker grönska vid Ormhuset på Strandängen.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB