• Vätterhem

Stort intresse kring kemikalier

Fokus på kemikalier i byggnader

Miljö Hållbarhet Nyproduktion | 2017-10-17

Under tisdagen gick kemikaliekonferensen av stapeln på Högskolan i Jönköping. Fokus i år var kemikalier i byggnader och Vätterhem var en av medarrangörerna.

I mässan ställde vi ut en monter och visade på hur vi arbetat med materialbedömning i vår nyproduktion med fokus på Slottskajen, som vi har certifierat enligt Miljöbyggnad Silver. Montern blev välbesökt och vi hade många spännande samtal med intresserade besökare om hur vi arbetar med frågan. 

Många besökare i Vätterhems monter

 

Vätterhem har ambitionen att materialbedöma all nyproduktion. Om vi materialbedömer materialet i ett hus från början vet vi vad vi stoppar in i huset - allt från vilken typ av betong det är i grunden, via vilket lim det är till parkettgolvet till vilken papp som ligger på taket. Då kan vi också ta medvetna val och minimera antalet farliga ämnen vi sättet in i husen. Vi passade även på att fråga besökarna om de tyckte det var viktigt att materialbedöma ingående material, ungefär 90 % svarade att det var väldigt viktigt.

Många engagerade talare

Under dagen berättade kemikalieinspektionen om hur de arbetar med att införa lagstiftning mot vissa särskilt farliga ämnen. Landstinget i Värmland berättade om deras nyskapande arbetssätt att bygga kemikaliesmart, som de också vann europeiska priser för. I en paneldebatt fick vi fick också tillverkare, arkitekter, byggentreprenörer och materialbedömningssystem diskutera hur vi kommer ännu längre i arbetet med att minska farliga kemikalier i byggnader. Dagen hölls som vanligt ihop på ett utmärkt sätt av Gudrun Bremle på Jönköpings kommun.