• Vätterhem

Sprudlande grönska i pallkragar

Miljö Hållbarhet | Centrum | 2017-08-17

Tänk vad mycket glädje en trälåda, lite jord och några frön kan ge. Det blev extra tydligt när vi frågade några av våra hemmaodlande  hyresgäster om deras odlingar.

Jag är lite imponerad av vad man kan få ut av en odlingslåda. Man kan ju ut­nyttja hela ytan, både på bredden och på höjden, säger Christina Lindqvist, boende på Liljeholmen och fortsätter engagerat.
 Kanske tänker man i första hand gräslök, persilja och andra småsaker. Jag försöker blanda låga växter med hög­växande och klängande växter. Störbö­nor och klätterbönor kan stå längs kan­terna strax intill ruccolasalladen och några jordgubbsplantor. Här och där kan det sticka upp salladslök och vitlök. 
 Christina odlar i två pallkragar längs fasaden utanför fastigheten på Liljehol­men och de svämmar över av grönska så här i högsäsongen för en odlare. 

– Timjan är en av mina favoritkryd­dor som tåligt samsas med en chiliplan­ta. Och så en gurka på kanten. Kanske några rotfrukter, som polkabeta och morot – mest för glädjen att ha odlat dem själv! Och så måste jag förstås ha några sockerärtor längs ena kanten, för att få de där tidiga ärtskidorna som landar nykokta på tallriken med en klick smör och lite flingsalt. Christina har även bett sin bovärd om en tredje låda, för att få ut ännu mer odlingsglädje.
– En låda kan vara full med spännande smaker, avslutar hon.

»Timjan är en av mina favoritkryddor som tåligt samsas med en chiliplanta.«

Fler som odlar
En annan odlare är Linda Sylvander. Hon är i full gång med att ta hand om sina odlingar i Växthuset på Strandäng­en när vi pratar med henne. 
– Det är jätteroligt att få se allt växa från grunden, tycker Linda. I pallkragen samsas bönor med plocksallat, tomater och gräslök. 
William Nystuen hjälper gärna till att ta hand om odlingarna.
– Det är godare att äta grönsaker häri­från, tycker han. Vi på Vätterhem kan inte annat än att hålla med, det är nå­got visst med egenodlat.
Vätterhem erbjuder odling på alla våra områden, i lite olika format. Nu är högsäsongen snart över för odlingen men kanske vill du odla nästa år? Hör med ditt förvaltningskontor eller din bovärd så hjälper de dig vidare.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading