Sluta slarva med soporna
Bovärdarna slår larm
Medarbetare Vätterhem informerar Hållbarhet Miljö | Råslätt | Österängen | Öxnehaga | Centrum | 2022-03-30Måndag morgon. 07.00. Den kalla vinden får det tunna snötäcket på Öxnehaga att röra på sig. På områdeskontoret förbereder sig bovärden Bhavesh Chauhan för arbetsveckans första insats. Ett uppdrag som egentligen inte ens borde finnas. På med gummihandskar. Tro mig, du kommer vilja ha dem, säger han till mig. Så hoppar vi in i Vätterhemsbilen och rullar ut på området. Mot soprummen för att städa upp och rätta till allt som slängs fel. Och sorgligt nog fick vi ordentligt att göra.
– Tyvärr märker vi en kraftig försämring i viljan och kanske kunskapen att sortera sitt avfall. Det är allvarligt för ett sådant kaos som det ibland är i och omkring soprummen kostar mycket pengar. Avfallsavgifterna blir jättehöga och det kommer ju i förlängningen kosta för hyresgästerna. Och för oss som bovärdar innebär det att vi får lägga mycket tid på att städa upp och sortera sopor. Tid som vi borde använda till att förbättra hyresgästernas boendemiljö på andra sätt. Det arbetet blir lidande när vi plockar sopor, säger Bhavesh.
Utanför ett soprum har någon valt att ställa sin påse med skräp på marken. Eftersom hela områdets fågelbestånd därigenom bjudits in till fest går det tydligt att se vad påsen innehåller. Det ligger lökskal, plast och papper som fladdrar i vinden.
– Tyvärr inte så ovanligt. Ibland kan det stå möbler och annat också, suckar Bhavesh.
En plastmugg från påsen blåser iväg längs med gatan.
Osorterat och blandat
Väl inne i miljöhuset går Bhavesh igenom kärlen och flyttar om det mest synliga som är felsorterat.
– Och då ska du veta att vi har två extraanställda som har gått igenom det här under helgen. Resurser som också hade varit roligare att lägga på annat. Han plockar upp en påse i restavfallet.
– Titta här – du kan ta i princip vilken påse som helst, säger han och gör ett hål i påsen.
Det trillar ut en ketchupflaska (plast), ett mjölkpaket (pappersförpackning), en burk krossade tomater (metall) och potatisskal (matavfall).
– Allt det här kan sorteras. Inget av det ska egentligen ligga i restavfall…
Inget porslin i glasåtervinningen
Varenda miljöhus bjuder på liknande mönster. Vissa något bättre, men generellt sett är mer fel – eller osorterat – än rätt. Utanför en port har någon ställt en tvättmaskin och en gammal sängbotten.
– Vem tänker man ska ta hand om det här? Så här stort avfall ska köras till Sortergården. För den som bor på Öxnehaga är det ju bara ner för backen så har
du Sortergården där det är helt gratis att slänga. Inget sådant här »stort« avfall får slängas i miljöhusen på gården. Och självklart än minde ställas så här utanför porten, säger Bhavesh.
Luckorna på ett miljöhus gapar öppna. Bland annat den för ofärgat glas. Inte så konstigt att den inte går att stänga för precis innanför luckan har någon staplat upp glas och sedan en porslinstallrik på toppen.
– Porslin får aldrig slängas i glas. Helst ska det med till Sortergården och sorteras där.
»Vi får lägga mycket tid på att städa upp och sortera sopor. Tid som vi borde använda till att förbättra hyresgästernas boendemiljö istället.«
Var noga redan under diskbänken
Under våren kommer personalen på Öxnehaga genomföra ett projekt kring sopsorteringen med bland annat utökat informationsmaterial runt miljöhusen och bovärdar som aktivt kommer uppmana till en mer noggrann sortering. Vid upprepat slarv kan hyresgästen tvingas betala en extra avgift.
– Vi måste gemensamt bli bättre på det här. Det är alla hyresgästers ansvar, säger Bhavesh.
Vilka är dina bästa tips?
– Först och främst se till att du har bra sorteringsmöjligheter under diskbänken så att du är noga redan där. Ta också ett vuxenansvar för det här, små barn är ofta inte lämpliga att gå ut med soporna. De ser inte vad som ska slängas var och når kanske inte ens upp till luckorna. Då finns det risk att påsen hamnar på marken nedanför istället. Ta gärna en extra koll på informationstavlorna i miljöhusen också så ser du exakt vad varje kärl ska innehålla. Och när du väl är i miljöhuset – var noga med att lägga ditt sorterade avfall i rätt kärl – ibland ser vi att det är sorterat rätt – men slängt i fel kärl.
På väg tillbaka till kontoret reflekterar Bhavesh:
– Du måste tänka framtid och på dina barn. Bättre sortering gör att vi återanvänder och materialåtervinner mer. Det tjänar framtidens generationer på. Det är den långsiktiga vinsten. Den kortsiktiga vinsten om alla blir bättre på det här är att boendemiljön förbättras. Ingen vill ju ha sopor runt omkring sig.

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB