Meddelande ikon

Inga lediga lägenheter

På grund av att vi byter fastighetssystem kommer det inte finnas några lägenheter att söka förrän i mitten av mars.

Stäng fönster
  • Vätterhem

Slarv med sopor och skräp lockar råttor och fåglar

| 2022-11-01

Det är en vanlig måndagsmorgon på Österängen. Klockan är strax efter 07.00. Vätterhems personal vet vad som väntar. Det har varit helg. Dags att gå »soprundan«.
Tyvärr får vi lägga väldigt mycket tid på att sortera och plocka in sopor som någon bara ställt utanför miljöhusen, vi kör iväg möbler och vitvaror som inte alls ska vara där. Förutom att det är tid som vi borde använda till något bättre som utvecklar hyresgästernas boende så drar sopor och skräp som lämnas så här till sig mindre trevliga gäster; råttor och fåglar har festmåltiden framdukad, säger Dan Johansson, förvaltningschef på Österängen.

Det är verkligen inte så att vi måste besöka något specifikt miljöhus för att dokumentera problematiken. Runt varje miljöhus vi passerar är det samma sak. Sopor som lämnats utanför i sina påsar, ett par sängar, en TV-bänk, en låda med tallrikar.
– Vi har en av våra anställda som lägger en hel arbetsdag på att sortera grovavfall. Varje vecka. Möbler, kaffebryggare, byggnadsmaterial. Detta får vi sortera upp och sedan betala dyrt för att åka och slänga, säger Dan.
– Sedan är ju själva slarvet i sorteringen ytterligare ett problem. D v s att man slänger fel skräp i fel lucka. Hamnar till exempel plast i matavfallet går processen att röta matavfallet förlorat. Och är det för mycket skräp som inte är sorterat rätt får Vätterhem betala högre avgifter för sophanteringen. Högre avgifter som i förlängningen ger högre hyror, säger Dan.
– Då har vi inte ens nämnt miljöpåverkan – material som inte kan återvinnas är ju slöseri med jordens resurser.

Lätt att sortera rätt!

Dina bästa tips för att det ska bli bättre?
– Var noga med att sortera varje materialslag för sig. Titta på bilderna vid luckorna och släng rätt material i rätt lucka.
– Sedan är det ju faktiskt inte tillåtet att slänga möbler, farligt avfall med mera i miljöhusen. Det ska du köra till sortergården. För Österängens del finns det till exempel en väldigt nära på Kungsängsvägen.
– Avslutningsvis skulle jag också vilja skicka med att undvika att mata fåglarna i ravinen som ett viktigt tips också. Det är nämligen inte bara fåglar som gillar den maten utan även råttorna. Vi måste tillsammans hjälpa till att komma till rätta med det här. Uppmana och hjälp dina grannar att sortera rätt, säger Dan Johansson.

I ett av miljöhusen hittar vi bovärd Tomas Karlsson.
– Bara i det här miljöhuset har jag hållit på i en halvtimme nu. Här står en TV-bänk och som du ser är det felsorterat med massor av plastpåsar i matavfallet. Metallförpackningar där det ska vara plast och så vidare. Jag fick börja dagen med att ställa in en del påsar »gott och blandat« som bara hade ställts utanför också. Det här är första miljöhuset på listan för mig – så jag lär få hålla på hela förmiddagen med en arbetsuppgift som inte skulle finnas om alla gjorde vad de borde, säger han besviket.

   

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading