• Vätterhem

Skolan där mångfald är nyckeln

Lokaler | Råslätt | 2018-08-17

Det är en speciell känsla att återvända till sin mellanstadieskola. Sådär 30 år senare. Minnen av rundpingis, fotbollsmatch på gruset. Kön till matsalen. Den där snöbollen som flög lite för långt, lite för hårt. På Råslättsskolan är allt sig likt och samtidigt helt olikt. – Ja, alla byggnader är ju nybyggda sedan några år tillbaka. De ligger på någorlunda samma plats, men allt är nytt. Det är väl bara idrottshallen som fortfarande ser ut som den gjorde när du gick här, berättar Mats Östholm, rektor, när han tar emot med bara några dagar till ett nytt läsår ska börja.

Matsalen har blivit en härlig samlingsyta. Entrén till huvudbyggnaden med högt i tak, mosaikkonstverk, skolbibliotek och sittytor har likheter med en inbjudande hotellobby.
– Vi har rekordstort elevantal som börjar nu och ett spännande skolår väntar, säger Mats.
Vad utmärker Råslättsskolan 2018?
– En härlig blandning av människor med olika kulturer och nationaliteter. En mix av gammalt och nytt när det kommer till personalen. Vi har nyanställt en hel del och många kommer in med ny kraft och nya idéer. Fokus är på att skapa en tillgänglig undervisning med hög kvalitet.


Mänskliga möten motiverar 
Vad kan eleverna vänta av det kommande läsåret?
– Engagerade lärare som står med öppna armar och väntar. Och att de får vara delaktiga i sin undervisning. Elevmedverkan är centralt. Alla som sedan börjar i fyran, femman eller sexan har ju våra populära övernattningshajker att längta till. De brukar vara väldigt uppskattade och skapar gemenskap och sammanhållning.

"Råslätts nycklar anger hur vi ska vara mot varandra. Skolan är inte bara svenska, geografi och matte. Det är trivsel, sammanhållning och vi-känsla"

Innan Mats hamnade på Råslättsskolan jobbade han som rektor i Habo.
– Jag tilltalades av Råslättsskolans unika mångfald. Här handlar det inte om att förvalta något utan om utveckling och framåtanda. Min viktigaste uppgift är att skapa så goda förutsättningar för elever och personal som möjligt. Alla möten mellan människor som sker på en skola varje dag motiverar mig.


Modernt och effektivt
Tillbaka till de moderna lokalerna. Sedan min tid på skolan är de numera sammanbyggda.
– Just det där är viktigare än vad man kan tro i känslan som vi vill ha, att det här är en sammanhållen skola. Inte låg- och mellanstadium, utan en skola. Vi ingår ju i Råslättsspåret som även innefattar Barnarpsskolan och Stadsgårdsskolan som är högstadium på Råslätt och i det arbetet är det viktigt att tidigt skapa gemenskap och en röd tråd genom elevernas utbildning.

Unik närhet till idrott
Skolan satsar också på att utveckla elevhälsan. Dels genom att det finns ett elevhälsoteam med kurator, skolsköterska, speciallärare och specialpedagog, dels i en medveten satsning på extra rörelse genom pulsprojekt och Röris.
– Vi har simhall, konstfrusen isbana, konstgräsplan och idrottsarena. Allt inom gångavstånd. Helt unikt och något som vi försöker nyttja så mycket vi bara kan.
Till detta läsår inviger man också en egen skolskog.
– Där kan vi, också inom gångavstånd, bedriva utomhuslektioner. Vi har pedagoger som fokuserat extra på att utveckla detta och det ska bli väldigt spännande att se vad det kommer att ge.

Så är det. och visst är det också så jag kan minnas tillbaka på min egen tid på Råslättsskolan. Sådär 30 år senare. 

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading