• Vätterhem

Sami vill göra Öxnehaga till orten för alla

Områdesnytt | Öxnehaga | 2018-07-06

Plötsligt fick han nog. Det hade gått för långt. – Öxnehaga, mitt område, där jag bor med min familj, där mina barn växer upp, var på väg åt fel håll. Det kunde jag inte köpa. Jag ville göra något. Sagt och gjort. Här är historien om hur Sami Belay vill göra Öxnehaga till orten för alla.

Droppen var när en ung kille slog ner en bibliotekarie. Se nyhet Överfallet på Öxnehagabiblioteket stärkte samarbetet.
– Jag samlade direkt styrelsen i AssyriskaÖxnehaga där jag är ungdomsansvarig. Vi måste göra något! All negativ publicitet i media, all skadegörelse. Det måste få ett slut.
Vad var det som gjorde att just du tog initiativet?
– Jag känner ungdomarna här. Föräldrarna. Jag har själv barn. Jag vill att det ska vara tryggt på Öxnehaga. Alla svarta rubriker i tidningarna har en tendens att förstärka allt det negativa. Då dör drömmarna. Energin forsar ner i en negativ spiral. Det vill jag vända.

Vända till positiv energi
AssyriskaÖxnehaga bjöd in Vätterhem, politiker och föräldrar till klubbstugan för ett möte.
– Det resulterade i att vi började med nattvandringar. Bra, absolut men jag kände att det var kortsiktigt, det släckte akuta bränder, men gick inte till botten med problemen.
Dessa stavas enligt Sami bristen på sysselsättning.
– Finns det inget att göra blir du uttråkad. Du har ingenstans att göra av din energi. Det blir negativ energi. Positiv energi däremot – det gör människor lyckliga så det ville jag skapa utrymme för.

Spontanfotboll varje lördagskväll
Tankarna på ett integrationsprojekt föddes hos Sami.
– Något för området. Något för alla. En projektansökan skickades in till Vätterhem och kommunens integrationssamordnare. Den beviljades och Sami kunde börja jobba på riktigt med »Orten för alla«.
– Nattfotbollen var först ut som verktyg. Aktivitet kvällstid. Perfekt. Vi testade att köra lördagar 20.00–23.30. Och så har det blivit sedan dess. Otroligt populärt och en mix av alla åldrar. Både tjejer och killar.
Han kallar det för spontanfotboll under kontrollerade former. Lagen delas upp på plats så att alla spelar med alla.
– Polisen brukar komma dit och snacka lite med ungdomarna. Vätterhem, Kultur och Fritid och Hyresgästföreningen stöttar.
Nu finns tankar på att flytta ut nattfotbollen till Puls Arena.
– Lite musikanläggning, härligt häng under sköna sommarkvällar.

»Alla svarta rubriker i tidningarna har en tendens att förstärka allt det negativa. Då dör drömmarna. Energin forsar ner i en negativ spiral. Det vill jag vända.«

Läxhjälp och föräldrasamtal
En annan aktivitet som Sami drog igång genom projektet är Läxhjälpen i samarbete med Rädda Barnen.
– Varje tisdag 17.00–20.00 kommer tre ledare från Rädda barnen och hjälper ungdomarna med läxorna. Det brukar vara 20–30 ungdomar på plats, berättar Sami.
Hans roll blir att prata med föräldrarna.
– Många föräldrar följer med ner till Forum och då passar jag på att snacka med dem. Att nå ut till dem är också viktigt. Ofta har de några mindre barn med så det hela brukar avslutas med att alla åldrar leker när läxorna är gjorda.
Läxhjälpen ser han som ett komplement till läxhjälpen som Öxnehagaskolan erbjuder.
– Det är ett grymt bra initiativ. Men vi har ju en del ungdomar som inte går på Öxnehagaskolan. Vår läxhjälp ska vara för alla.

Veckomöten varje torsdag
En gång i veckan träffas områdets lokala krafter; Polis, Kultur och Fritid, Fältassistenter, Öxnehagaskolan, Vätterhem, Hyresgästföreningen och AssyriskaÖxnehaga för torsdagsmöte.
– Då pratar vi om vad som händer på området. För att tidigt kunna fånga upp händelser.
Samarbete har dessutom inletts med föreningen DBF – Demokrati för barns framtid.
– Vi försöker ha utbyten för att inspireras och inspirera andra som jobbar på liknande sätt. DBF har prisats för sina insatser så där tar vi gärna rygg.
Aktiviteter för att locka fler till området har också genomförts.
– TV-­laget var här och spelade match, julmarknad, Halloweencup i fotboll. Aktiviteter för att bygga broar och få fler att komma till Öxnehaga och uppleva hur fint det faktiskt är.

Tydligare samarbeten
Vad betyder Öxnehaga för dig?
– Ett fantastiskt bostadsområde. Framför allt för barn och barnfamiljer. Och här vill jag faktiskt passa på att hylla Vätterhem – de är väldigt aktiva för att tillmötesgå så många. Lyssnar och försöker utveckla området.
Vilka resultat ser du av projektet?
– Direkt märkbart är att många ungdomar är positiva till aktiviteterna vi ordnar. Den här positiva energin, du vet. Skadegörelsen har minskat. Sedan upplever jag också att samarbetet mellan alla aktörer har blivit tydligt vilket också är bra. Det är mycket positivt runt aktiviteterna och vi får höra mycket gott av föräldrar. Det motiverar att jobba vidare.
Nu har ansökan skickats in för att förlänga projektet:
– Nu vill vi göra det ännu större, ännu mer. Tänk att köra nattfotbollen i Tipshallen till exempel!

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB