• Vätterhem

Säkra och miljövänliga maskiner på Öxnehaga

Säkert och kemikaliefritt

Miljö | Öxnehaga | 2016-05-24

På Öxnehaga har vi införskaffat två toppmoderna maskiner som hjälper oss att bli både säkrare och miljövänligare i vår förvaltning.

Den första maskinen är nu inne på sin andra säsong. Det är en speciell gräsklippare som används i branta slänter. Maskinen fungerar ungefär som en radiostyrd bil där föraren kan stå på behörigt avstånd från maskinen i den kuperade terrängen. På så vis minskar vi risken för personskador i de branta grässlänterna på Öxnehaga.

Nu tar vi den senaste tekniken till hjälp när det gäller ogräsbekämpning och gräsklippning i branta slänter, säger Kent Eskehed, maskinansvarig på Öxnehaga.

Den andra maskinen används vid ogräsbekämpning och är inköpt som en del i Vätterhems långsiktiga arbete för att minska antalet kemikalier. 

Maskinen bekämpar ogräset med helt vanligt vatten, vi behöver därmed inte använda oss av kemisk bekämpning. Vattnet värms upp till 98-99 grader och sprutas från nära håll på ogräset. Det varma vattnet tränger ner i rötterna och tar död på ogräset snabbt, enkelt och helt miljövänligt. Detta kommer upprepas ett antal gånger varje sommar - helt fritt från skadliga kemikalier! Maskinen drivs av förnybar diesel, så kallat HVO. 

Investeringarna innebär att vi kan arbeta säkrare både för vår personal, för våra hyresgäster och för miljön.

Rickard Thil - Vätterhem

Skrivet av: Rickard Thil

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading