• Vätterhem

Rektor Rosie

»Tillsammans är vi starka«

Områdesnytt | Öxnehaga | 2018-07-04

När Rosmarie Segersson, eller Rosie som hon dagligt kallas av kollegor och elever, förra året fick ta emot priset som årets Öxnehagaprofil hyllade hon skolan, eleverna och alla kollegor. Därför blev vi lite extra nyfikna på hur det funkar i vardagen som rektor på Öxnehagaskolan. – Jo, men det är ju så det är. Vi gör det här tillsammans. Det är till och med skolans övergripande tema; »Tillsammans starka«, skrattar hon.

Vad är det för skola du möts av när du kommer hit en helt vanlig måndagsmorgon?
– En levande skola med kreativ personal och härliga elever. Jag ser också en mångkulturell skola med över 30 olika språk bland eleverna. Och så möter jag en skola som har blivit bra på att se olik­heter som en tillgång och möjlighet, säger Rosie.
Under året har alla årskurser jobbat med ett tema kring resor.
– Hela skolan »reser iväg« på vissa angivna avresedagar. Just nu är vi med fantasins hjälp i Asien. Och vi tar inte bara fasta på sevärdheter och geografi utan också hur det är att bo i olika världsdelar. Hur det är att vara barn? Vi växer upp med olika förutsättningar, men barn är ändå ganska lika. Med samma behov.

Högsta betyg
Hon beskriver en skola som tar stora utvecklingskliv.
– När skolinspektionen i höstas lät oss vara med i ett testförsök för ett nytt utvärderingssystem fick vi högsta tänkbara omdöme. Det stimulerar oss såklart att utveckla skolan ännu mer, säger hon.
Vad tror du låg bakom detta fina resultat?
– Med de utmaningar som många nationaliteter kan innebära har vi blivit väldigt bra på att utveckla språket i undervisningen på olika sätt. Det är absolut en utmaning för lärarna – men ock­så något som gör att lärarna som är här är väldigt duktiga på sitt jobb. De som trivs med den utmaningen blir här länge, och det är såklart positivt.

 

»Ett av skolans viktigaste uppdrag är att ge barnen hopp för framtiden.«

Vill få barnen att drömma
Du inser väldigt snabbt i ett samtal med Rosie att hon gillar sitt jobb. Hon utstrålar energi.
– Ett av skolans viktigaste uppdrag är att ge barnen hopp för framtiden. Att våga ha drömmar och få en förståel
se för skolans och lärandets roll för att uppnå dem. I ett område som Öxnehaga, som framförallt av utomstående ibland utmålas med en alltför negativ bild, är det extra viktigt att stärka framtidstron.
Varje år intervjuar hon därför skolans elever.
– Det är fantastiskt att höra vad de drömmer om. Här finns framtida läkare, advokater och lärare!
Även föräldrarna engageras i skolarbetet.
– Vi har bland annat kört »Frukost med rektorn« för alla föräldrar. Då dukar vi upp »hotellfrukost« i matsalen och kör en kort genomgång av t ex en lektion med programmering, eller pratar om läroplanen, vad ett utvecklingssamtal är eller liknande. Nu kommer vi dessutom att testa afterwork­fika med samma upplägg.

Öppet hus på Öxnehagadagen
Om jag kommer tillbaka hit om fem år. Hur ser Öxnehagaskolan ut då?
– Då har vi säkert byggt om lite. Med mer ändamålsenliga lokaler för modern undervisning. Och säkert anpassat för det ökade trycket av elever med speciella behov. Sedan hoppas jag också att både Oxhagsskolan och Öxnehagaskolan är samlat på samma ställe.
Vad har utmärkelsen som årets Öxnehagaprofil betytt?
– Det var ju såklart väldigt roligt och hedrande. Och ett kvitto på att samarbetet som finns på Öxnehaga är viktigt för många. Förutom allt vi gör på skolan så är vår områdesgrupp viktig. Där samverkar alla positiva krafter för att stärka tryggheten på området. Det finns en speciell känsla här numera. En god känsla. Av att vi gör saker tillsammans på Öxnehaga. Det är jag väldigt stolt över att vara en del av.
Då återstår bara den viktiga frågan inför Öxnehagadagen; Vad har ni för spännande på gång till Karnevalståget?
– Vi slår på stort. Jag vill inte avslöja i detalj, men du kommer garanterat förstå att vårt tema varit resor över hela världen. Passa också på att komma förbi på öppet hus 10–11. Då visar vi hur några lektioner kan se ut.

 

Fakta Öxnehagaskolan 
Cirka 60 anställda och 340 elever. Skolan har F-6 där Förskoleklass och årskurs 1 hålls på Oxhagsskolan och årskurs 2–6 på Öxnehagaskolan. Skolans upptagningsområde är framförallt Öxnehaga och utmärkande är att det finns över 30 olika språk bland eleverna.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading