• Vätterhem

Rätt att ratta – förverkligar körkortsdrömmar

Sponsring | Råslätt | 2018-08-29

I flera år har Underground erbjudit möjlighet att övningsköra med frivilliga handledare. – Det har byggt på att handledaren lånat ut sin bil. Det har inte varit så lyckat. Att vi nu genom sponsorer har en speciell Rätt att Rattabil med dubbelkommando kommer att bli ett stort lyft för projektet, säger Peter Magnusson på Underground. Vätterhem, Jönköping Energi, Erikshjälpen och Länsförsäkringar är några av sponsorerna som gjort bilinköpet möjligt.

Flera i kö 
Totalt finns fem frivilliga handledare och just nu övningskör 10–15 körkortssugna regelbundet. Kostnaden är endast en schablonsumma för drivmedel om 40 kronor för en timme.
– Det är många som står i kö för att få möjligheten. Programmet vänder sig i första hand till ungdomar som inte har körkort i familjen eller av andra skäl har svårt att ta körkort, säger Peter Magnusson.
– Körkortet skulle betyda mycket för mig. Det kan vara avgörande när jag söker jobb till exempel, säger Boshra.

Boshra Alyasin, 22, drömmer om körkort. Tack vare den nya satsningen Rätt att Ratta och den helt nya, sponsorfinansierade bilen är hon nu flera steg närmare drömmen. En gång i veckan övningskör hon tillsammans med den frivillige handledaren David Karlsson.

Från ledarskola till handledare
David Karlsson är en av projektets frivilliga handledare. Han välkomnar möjligheterna som den nya bilen ger.
– Det har alltid varit problem att hitta bilar annars. Väldigt bra med dubbelkommando dessutom, säger han.
Hans väg till körhandledare har gått via engagemang i Underground och dess ledarskola bland annat. En längre utlandsvistelse i Jordanien gör att han
dessutom pratar arabiska.
– Jag vill hjälpa till så gott jag kan. Om min hjälp gör att Boshra och några till tar körkort är det ju jättebra, säger han.
– Körlektionerna i Rätt att ratta ska leda till positiva livsval med arbete och utbildning. Vi ersätter inte körskolorna utan underlättar och kompletterar det som kan vara svårt i en del familjer, säger Peter Magnusson.

 


Boshra Alyasin och handledare David Karlsson på väg ut på en övningstur i den nya sponsorfinansierade Rätt att Rattabilen.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading