• Vätterhem

Råslätt och kyrkan

– viktigt för Emilia

Områdesnytt | Råslätt | 2017-08-08

–Jaha, så ni letar hus nu..? Emilia Lindstrand får alltid reaktioner när hon berättar att hon bor på Råslätt, vilket hon och hennes familj gjort i tre år.

Men letar hus gör familjen inte. Att de bosatte sig på Råslätt efter en tid i Stockholm var ett högst medvetet val. Miljonprogramsområden var heller inte något nytt för henne; hon har tidigare bott i Hammarkullen i Göteborg. 
Alla reaktioner är heller inte negativa eller avvaktande. De som själva bott här och känner till Råslätt har en annan syn. 
– Här luktar det alltid mat och tvätt­medel. En mångfald av människor, konstaterar Emilia. 
– Ungefär som i prästgården där jag växte upp. Hela tiden nytt folk.
Jo, Emilias kyrkliga bakgrund är gedi­gen. Första tiden i prästgården i Ödestu­gu. Därefter den i Braås norr om Växjö. Pappa är präst. Mamma församlingspe­dagog. En syster har också blivit präst. Och så är hon gift med en diakon.

Kandiderar till kyrkomötet
Nu är hon aktuell som kandidat till kyrkomötet – alltså Svenska kyrkans riksdag – för gruppen Partipolitiskt obundna. Söndagen den 17 september är det kyrkoval. Hon är redan ledamot i kyrkomötet. 
Tidvis är det en hel del arbete. Läsa förslag från andra ledamöter och så. 
– Jag har faktiskt fått igenom en motion själv. Om samordning av kyrkans närvaro på nätet, vårt gemensamma an­svar för människor där, myser Emilia. 
I kyrkan går hon nästan varje sön­dag. Mest i Ljungarum där maken är diakon. Där sjunger hon också i kören. Därtill alltså kyrkopolitiken. Redan som 18­åring kom hon med i Växjö stifts­fullmäktige, yngsta förtroendevalda i hela kyrkan. Det var inte helt lätt. Ung, tjej och dessutom invald för Vänstern i Svenska kyrkan. De äldre farbröderna var inte lätta att tas med. Emilia ignore­rades. Det blev en stor artikel i Kyrkans Tidning. Då vände det.
– Den mest gubbiga tyckte det var bra att jag röt ifrån.
– Att det handlade om honom själv fattade han inte alls, skrattar hon.   

»Redan som 18-åring kom hon med i Växjö stiftsfullmäktige, yngsta förtroendevalda i hela kyrkan.«

Hyllar förskolan
Men åter till Råslätt.
– Min dotter som är två år hälsar på alla oavsett klädsel, hudfärg eller språk. Hennes bästa kompis på förskolan kommer från Somalia och är muslim! 
Som ensamt barn med två svenska föräldrar i förskolegruppen påverkas dotterns språk. 
– Hon kommer hem med ord som jag inte förstår alls. En anledning att bo kvar här är också att den kommunala förskolan som är nära och jättebra med engagerad personal och fina utomhusytor i fina lokaler.
Att Råslätt är grönt och lummigt med mycket blommor gillar Emilia också. Men allt är inte bra:
– Ibland är det stökigt på kvällarna med hög musik och killar som väsnas på crosscyklar. Jag känner mig inte alltid trygg. En gång fick jag ringa polisen för att stoppa en misshandel som jag såg från balkongen. Men att fly är inte det bästa sättet att motarbeta problem, säger Emilia Lindstrand.

Emilia Lindstrand

  • 34 år.
  • Gift med Jonas och har en dotter på två år.
  • Bor i en tre-och-en-halva på Tornfalksgatan.
  • Vem är arg? av Stina Wirsén senast lästa bok. »Blir mest barnböcker nu…«
  • Gillar att laga mat. Lövbiffsgryta med sambal oelek en favorit.
  • Har arbetat på intaget vid den rättspsykiatriska kliniken i Växjö.
  • Med några av landets tyngsta kriminella…«  
Erik Lindfelt - Vätterhem

Skrivet av: Erik Lindfelt

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading