• Vätterhem

P7:an på Råslätt

social samlingspunkt bland kaffe och krom

Områdesnytt | Råslätt | 2017-11-22

Starkt sken från svetsen, metalliska ljud från verkstaden, välkomnande doft från fikarummet. Flera sinnen triggas igång direkt när du kliver in genom dörren till P7:an på Råslätt. – Välkommen till en riktig gör-det-själv-verkstad, hälsar Robin Rosén som för dagen har ansvaret i P7:an.

Verkstaden drivs som ideell förening och grundades 1988. Utgångspunkten var att skapa en lokal där man kan tvätta och meka med sin bil.
– Jag är övertygad om att den här lokalen bidrar till att mycket skrot och reservdelar som skulle hamnat på parkeringarna annars tas om hand här istället, säger Robin och visar hur återvinningssystemet i P7:an fungerar.
Plast, metall, elektronik med mera sor teras ut noga och lämnas till återvinning.
Byter du olja på bilen i P7:an så lämnas den gamla oljan kvar i verkstaden.
– Det är vi stenhårda på. Mot en avgift på 30 kr tar vi hand om oljan och säkrar att den inte kommer ut i naturen, berättar Robin.

Polera lampor 
När Vi i Vätterhem kommer på besök håller han precis på att hjälpa en verkstadsbesökare att polera upp lamporna.
– Dagens plastkåpor blir väldigt repiga. Det brukar kosta några tusenlappar att få dem i ordning igen. Här hjälpte jag till och fixade det lite snabbt, säger han och torkar vant av sig om händerna.
En stor kaffetermos väntar på oss i köksdelen av verkstaden.
– Den sociala mötesplatsen är nog så viktig. Det känner jag inte minst själv.
Jag är sjukpensionär och för mig är mitt engagemang som dagansvarig här i P7:an såklart grundat i ett bilintresse, men också för att jag vill ha något att göra, något schemalagt där jag får träffa människor. Så ett av våra viktigaste verktyg här i P7:an är tveklöst kaffebryggaren, skrattar Robin.

Goda råd 
Idag har föreningen ungefär 240 medlemmar. Robin beskriver att här hjälper alla varandra:
– Någon håller på att restaurera en gammal bil eller mc, någon gillar att putsa, någon har en äldre bil och måste underhålla den, någon använder bara tvätthallen och kan tvätta miljösmart här. Men ett är säkert här kan du alltid få råd och tips från väldigt kunniga människor.
Han är dock noga att betona att det är en gör-det-sjäv-verkstad.
– Du kan alltså inte lämna in bilen
här och få den fixad utan du förväntas göra det själv. Vi assisterar gärna och ger råd såklart.

»Det är en gör-det-sjäv-verkstad. Du kan alltså inte lämna in bilen här och få den fixad utan du förväntas göra det själv. Vi assisterar gärna och ger råd såklart.«

Intensivt när däcken ska bytas 
Borta vid svetsen håller Ulf Karlsson på att fixa en detalj till sin amerikanare.
– 500 hästkrafter. Tändstiftet tar fem timmar att byta, skrattar han.
– Jag brukar annars kalla sådana här bilar med flak för epatraktorer, pikar Robin.
Tonen är som man brukar säga; rå, men hjärtlig.
P7:an har öppet varje dag utom på fredagar.
– Då fixar vi med lokalerna, målar om, reparerar. Och får också chans att meka med våra egna bilar. Alla andra dagar är det medlemmarnas bilar i fokus. Mest tryck brukar det vara på helgerna. Och över året dominerar däck bytarperioderna. Då kan det faktiskt vara kö. Annars finns det oftast plats.

Återinvesterar i verktyg 
Verktygen hänger prydligt på rad. Fritt att låna som medlem. Nytt för den här vintersäsongen är att föreningen investerat i en glykolmätare. För att testa om kylaren är fryssäker.
– Vi har styrelsemöte varje månad och ser över ekonomin. Som ideell förening ska vi inte gå med vinst utan ser hela tiden till att återinvestera eventuellt överskott i utrustning som kommer alla medlemmar till nytta.
I bakgrunden startar den där motorn med 500 hästkrafter. Sinnena triggas igång igen. I fikarummet frågar någon om det finns kaffe.
Det gör det alltid i P7:an.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB