• Vätterhem

Österängselever håller igång på Friskis

Områdesnytt | Österängen | 2015-10-28

Det är full fart från första sekund. Musiken pumpar från högtalarna. -Gör som jag visar! säger Tina Almsgård som leder danspasset på Friskis & Svettis i Jönköping för tredjeklassarna från Österängsskolan. Direkt har hon med sig hela gänget. Trekvart håller man på, inte en stilla stund.

-Det är jättekul, svarar Darius Sas från Österängen och Jessica Shamoon från Öxnehaga i mun på varandra när jag efteråt frågar vad de tycker.
-Dans är roligast, säger Jessica. Man kan hitta på egna saker efteråt.
Här finns andra saker än på gympan i skolan, fyller Darius i.
Deras lärare – Ewa-Maria Eriksson – tycker också att det är mycket bra
-Det är kul för barnen att åka buss ner till Jönköping. Och så får de röra på sig.

Nu är det inkört!
Projektet »Jämlik hälsa – fler barn i rörelse« startade förra hösten. Nu är man inne på den tredje (och i den här tappningen sista) terminen. Men Ann- Louise Carlsson, ansvarig för Friskis barn- och juniorverksamhet, hoppas på en fortsättning:
-Nu är det inkört, vi kan inte sluta. Som så ofta handlar det om pengar. Bussresor och ledare en gång i veckan kostar. Friskis Jönköping har fått ett särskilt stöd från organisationen centralt. Dessutom har Postkodlotteriet gått in med pengar.


Bubblande glädje
Från början var det elever mellan sex och nio år från Råslätt och Österängen som var med. Österängsskolan är alltså kvar i samarbetet i höst. Nya skolor är istället Brodalsskolan i Norrahammar och Torpaskolan. Förra läsåret deltog runt 50 elever. Nu är man uppe i 70 stycken. Det är inte helt tyst när alla knattarna fyller Friskis receptionsrum…
-Vi funderar hela tiden på hur vi nå ut och fånga dem som normalt inte kommer till Friskis, säger Ann-Louise.
Hälsa handlar om jämlikhet. Det är en klassfråga. Och hon är lika entusiastisk som barnen och deras lärare:
-Det är en sådan glädje. Det bubblar. Jag är jättelycklig varje gång de varit här.

Friskis & Svettis är en av Jönköpings kommuns största föreningar med över 16 000 medlemmar och närmare 400 funktionärer. Man har anläggningar i centrala Jönköping, på A6 samt i Huskvarna.

Erik Lindfelt - Vätterhem

Skrivet av: Erik Lindfelt

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading