• Vätterhem

Österängens Konsthall utvalt till stort konstprojekt

Lokaler | Österängen | 2017-03-22

Österängens Konsthall har tillsammans med 12 andra projekt valts ut till Postkod Lotteriets Kulturstiftelses satsning »Oväntade platser«. I projektet »Monument Österängen« kommer Österängsborna själva att få skapaskulpturer med utgångspunktfrån egna minnen, erfarenheter och upplevelser.

– Det här är en viktig satsning, inte bara för oss, utan för hela Österängen och vi är väldigt glada över att ha blivit utvalda, säger konsthallens ordförande Marcus Appelberg.
Projektet kommer att genomföras tillsammans med konstnären Mattias Åkeson. Han kommer att bjuda in boende i området till en rad workshops där man tillsammans tar fram skissförslag och modeller för hur ett monument skulle kunna se ut.
– Historiskt har vi byggt monument över krig, kungar och katastrofer. Vårt projekt handlar om den vanliga människan - personliga berättelser som blir kollektiva, säger Mattias.
Projektet inleddes i januari och avslutas den 20-21 maj i vår med en stor utomhusutställning på Österängen där några av skisserna kommer att uppföras i fullformat.
– Genom kreativa workshops och en utställning ger Österängens Konsthall invånarna på Österängen möjlighet att delta i frågor som handlar om den konstnärliga utsmyckningen av sin närmiljö. På så vis är projektet ett bra exempel på hur kultur kan skapa oväntade möten på nya platser. Vi är stolta över att stödja Österängens Konsthall i detta arbete, säger Angelica Månsson-Gerde, general manager för Postkod Lotteriets Kulturstiftelse.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB