• Vätterhem

Önerud & Fendrich är trygga grannar

Hållbarhet | 2019-03-11

En till synes helt vanlig eftermiddag på Strandängen. Men i Vätterhems visningslägenhet öppnar en fullt hockeyutrustad lagkapten från HV71 dörren för en mittfältsstrateg från J-Södra. – Bra! vi kör en gång till, ekar i trappuppgången. Välkommen till bakom kulisserna på filminspelning för ny kampanjfilm med Vätterhems koncept Trygga grannar.

Trygghet har alltid varit en högt prioriterad fråga hos Vätterhem. I flera år har trygghetshöjande åtgärder som följer Jönköpings kommuns handlingsprogram för trygghet och säkerhet varit prioriterade.
Målsättningen är att alla ska känna sig trygga i sina bostäder och i området.
– Det är ett angeläget ämne, är du inte trygg hemma, var är du trygg då? Säger Simon Önerud samtidigt som han snörar på sig skridskorna i köket. Det är onekligen så att ett annars ganska rymligt kök känns trångt när 98 kilo Önerud ställer sig upp.
– Jag borde också ha fått sådär mycket skydd, skämtar Fredrik Fendrich som har gjort ett antal insatser i filmsammanhang tidigare.
– Nja, jag vet inte riktigt om det går att kalla skådespelarinsatser. Det allra svåraste är ju att jag ska spela mig själv här.

»Vi vill göra en film med glimten i ögat, men som ändå känns i magen.«

Ska kännas i magen
Johan Claesson, Motion designer och Maria Norberg, AD-assistent från NY Collective leder inspelningsarbetet.
– Vi vill göra en film med glimten i ögat, men som ändå känns i magen.
Trygga grannar är ett viktigt och allvarligt ämne. Vi spinner lite på relationen HV71 och J-södra. Det är ju egentligen ingen rivalitet, men ändå lite, säger Maria Norberg.
Medan hon och Johan riggar om kameran sätter sig Fredrik och Simon en stund på balkongen. Som två trygga grannar.

 

Fakta trygga grannar
Trygga grannar är ett koncept som syftar till att visa omtanke och civilkurage i situationer där hyresgäster känner oro för sina grannar. Satsningen är ett samarbete mellan Vätterhem, Polisen, Räddningstjänsten, Socialtjänsten, Kvinno- och tjejjouren, Hyresgästföreningen med flera.

Om du får en känsla av att något inte står rätt till hos en granne, knacka på och fråga hur det är. Om du ser att barn far illa eller om du över tid noterar tecken på våld i nära relation; kontakta Socialtjänsten på 036-10 50 00 eller Polisen. Vid akut fara, ring Polisen 112.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB