• Vätterhem

Nyöppnat café och apotek på Österängen

Lokaler | Österängen | 2021-09-23

Med ett helt nytt utbud av bland annat kycklingwraps, smoothies och utsökt morotskaka som några av storsäljarna hoppas Ali Rezai lyfta Café Mango på Österängen. Lokalen är totalrenoverad och vi har slagit ut väggen in mot den tidigare klädaffären. Det ger en stor och luftig lokal och en välkomnande disk där jag kan visa allt gott fika som vi erbjuder.

Vi sätter oss vid ett av borden. Utanför fönstren börjar förmiddagens kunder i Österängen centrum passera för sina ärenden. Ali dukar fram kaffe och morotskaka.
– Annars är det chai-te i min specialblandning med mjölk och kardemumma som blivit en riktig succé. Och det förstår jag, det är mycket gott, intygar han.
– Det är faktiskt flera stamkunder som bytt sitt förmiddagskaffe mot chai-te, skrattar Ali.

Han beskriver att driva eget café är en livsdröm som går i uppfyllelse.
– Jag jobbade i några år på min kusins café i Malmö samtidigt som jag studerade. Sedan flyttade jag till Jönköping och fick jobb på Ikea. Men hela tiden har drömmen funnits där. Jag har jobbat och sparat pengar i flera år för att kunna göra satsningen, berättar han.

Alla åldrar
Han drivs av utmaningen i att driva eget. Att få vara med och bidra till trivsel på Österängen.
– Det är klart att det har varit extra tufft att komma igång nu med alla restriktioner kring Corona. Så jag hoppas att vaccinationerna gör att fler vågar sig ut och testar att komma till mig.

Ambitionen är att göra caféet till en social mötesplats för alla åldrar och kulturer.
– På ett riktigt bra café trivs du med att bara slå dig ned, köpa något gott att äta och dricka och sedan bara prata och låta tiden försvinna iväg ihop med ditt sällskap. På ett bra café trivs alla. Så vill jag att det ska bli här hos mig också, säger han.

Gott samarbete
Han framhåller gärna det goda samarbetet med Vätterhem inför öppningen:
– Jag känner stödet och har fått stor hjälp med lokalen. Det känns bra att Vätterhem tycker det är lika viktigt med ett bra café på Österängen som jag gör.

Det börjar bli dags att öppna cafét för dagen. Den stora cafédisken fylls med matiga kycklingwraps, citronkakor, morotskaka och kolakakor! Alla väl värda ett test. Om inte annat kommer du att få en fantastisk trevlig pratstund med Ali.
– Jag älskar att prata med människor. Det finns alltid tid för ett samtal över en kopp kaffe eller te!

»Jag har länge haft en dröm om att driva mitt eget apotek i franchiseform.«

Äntligen apotek på Österängen

I oktober slår Apoteksgruppen upp portarna till sitt nya apotek på Österängen.
– Jag ser mycket fram emot det. Jag förstår att ett apotek här på Österängen har varit efterlängtat av många. Läget här i centrum är mycket bra. Det är enkelt och gratis att parkera precis utanför och upptagningsområdet är stort, säger Abdo Zarzour som kommer att driva apoteket.

Mitt i flödet mellan Willys, grönsaksbutiken och Fiskboden håller nu den 115 kvadratmeter stora apotekslokalen på att färdigställas.
– Jag har länge haft en dröm om att driva mitt eget apotek i franchiseform. Jag råkade vara här i ett annat ärende och såg då den lediga lokalen. Av ren slump råkade Vätterhems lokalutvecklare vara på plats där och då och vi tog ett inledande snack direkt. På den vägen är det, skrattar Abdo.

Hans apotekarbana går tillbaka till en examen från Moldavien. Sedan jobbade han många år i egen apoteksverksamhet i Syrien. 2014 flydde han till Sverige och Falun.
– Där väntade extrajobb på apotek, men också som tolk i integrationsarbete, undervisa SO till nyanlända och driva en ideell förening som hjälpte utrikesfödda kvinnor med körkortsteori. Jag bestämde mig tidigt för att läsa in svensk apotekarlicens också. Det var intensivt plugg i Uppsala, men sedan den väl varit klar har jag jobbat fullt ut som apotekare. Det är i den rollen jag trivs bäst.

Utveckla centrum
Flyttlasset till Jönköping gick för ett år sedan ungefär. Och tanken på sitt »eget« apotek har vuxit sig allt starkare.
– Jag börjar här så får vi se vad det blir mer i framtiden. Förhoppningsvis går det bra så att verksamheten kan växa med fler anställda och kanske fler apotek.

Kombinationen av verksamheterna som nu samlas i Österängen centrum ser Abdo som en tydlig styrka:
– Jag tror att vi alla kan bidra till ett bra besöksflöde och att utveckla Österängen centrum. Det är många som verkar positiva till att det just blir ett apotek i den lediga lokalen, säger han.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB