• Vätterhem

Nya fiskeboden på Österängen

Jobbar vi nära råvaran kan vi säkerställa kvaliteten

Lokaler | Österängen | 2017-05-15

Färsk fisk ligger för beskådan bakom den nyputsade glasdisken. Människor stannar till för att välja fisk till kvällens middag, eller bara för att prata. Innanför disken pågår arbetet för fullt. – Den här är en Havskatt, säger Yossi och lyfter upp en stor, prickig fisk ur disken. Grilla och på med lite kryddor, så har du en kanonmiddag!

För Katarina Åkerlund och Yossi Suede är det viktigast att kunna erbjuda kunden bra råvaror. Två gånger i veckan beger Yossi sig till fiskeauktionen i Göteborg för att införskaffa färsk fisk. Klockan 06.00 anländer de för att bilda sig en uppfattning om dagens fångst. En halvtimme senare börjar auktionen, och det gäller att hålla tungan rätt i mun.
– En diskret nickning och du har köpt en låda fisk, säger Katarina och skrattar lite.
Anledningen till att fisken köps på auktion är för att slippa mellanhänder.
– Jobbar vi nära råvaran kan vi säkerställa kvaliteten, och det är vårt motto, säger Katarina.
Hon fortsätter: köper vi fisk på distans kan vi inte undvika mellanhänder. Då har fisken åkt omvägar och är antagligen inte lika färsk längre. Därför är det mycket säkrare för oss att köpa den direkt på auktionen.

»Nyligen fick fiskeboden på Österängen nya och större lokaler i Österängen centrum.«

Gedigen kunskap
Att det blev en fiskbutik för Yossi och Katarina föll sig naturligt.
– Yossi har gedigen kunskap om fiskar och fiske. När han kom till Sverige ville han använda den kunskapen. För att komma in i hur branschen fungerade här började han därför praktisera hos en annan fiskbutik, för att sedan kunna stå på egna ben.
Jag har bakgrund med eget företagande och är dessutom ekonom, så vi kompletterar varandra med kunskap i den här processen, säger Katarina.
Nyligen fick fiskeboden på Österängen nya och större lokaler i Österängen centrum.

Lättlagat
Förr var fisk vardagsmat. Idag tror många att fisk är dyrt.
– Folk tycker nästan att det är lite av en delikatess, men egentligen är färsk fisk precis lika billig som frusen. Tittar du på innehållsförteckningen och nettovikten ser du att den färska fisken ofta innehåller mycket mer kött än den frysta. Du får alltså mer mat för pengarna när fisken är färsk, säger Katarina och fortsätter:
– Men vi har också olika erbjudanden varje vecka, så det blir aldrig särskilt dyrt att handla fisk här. Dessutom är fisk otroligt lättlagat och Yossi brukar skicka med ett enkelt recept om kunden är osäker!

Skrivet av: Text: Evelina Blomqvist Foto: David Söderlind