• Vätterhem

Nu ska smarta hem bli verklighet på Strandängen

Nyproduktion Områdesnytt | Centrum | 2018-07-06

Under två intensiva dagar i höstas samlades över 30 innovatörer från hela Sverige till Pitch-bar. Där fick de en kvart på sig att presentera hur deras idé bidrar till att utveckla smarta hem i Jönköpings nya stadsdel Strandängen. Nu har juryn med representanter från Vätterhem, Jönköping Energi och Tosito utsett sex idéer att arbeta vidare med.

– Nu går vi in i nästa fas. Tillsammans med idéföretagen jobbar vi gemensamt vidare för att anpassa idéerna för Strandängen. Nu är fokus att få fram konkreta tjänster och produkter att kunna testa här ute. Vi vill gärna involvera de boende i utvärderingsarbetet så tidigt som möjligt, berättar Vätterhems vd Thorbjörn Hammerth.
Erik Lindblom från Stockholm driver det sociala nätverket Yourblock:
– Vi samlar tjänster som går ut på att boende i ett område smidigt och snabbt ska kunna låna saker av varandra. Till exempel en borrmaskin. I vår digitala värld tror jag inte vi behöver äga allt utan istället dela med oss. Det ger dessutom pluseffekter i form av stärkt social gemenskap, säger han.

Läxläsning, digital grannsamverkan och att ta ut grannens hund på promenad är exempel på andra Yourblock­funktioner som kan bli aktuella.
Sebastian Rudenstams företag Beleco erbjuder »streamade möbler«:
– Vi köper möbler direkt från en leverantör och så hyr vi ut dem till hyresgäster under den period som de är i behov av dem. Framtidens inredningskoncept, menar han.

 


Sebastian Rudenstams företag  Beleco erbjuder inredning och  möbler som »streamingtjänst«.

 


Erik Lindblom från Yourblock visa-de sin nätverkstjänst som bland annat ska underlätta cirkulärekonomin genom att de boende lånar saker av varandra.

HÄR ÄR IDÉERNA SOM DET NU JOBBAS VIDARE MED PÅ STRANDÄNGEN:

ZESEC – App för att skapa tryggt och säkert hem. Framtidens smarta hem med IoT (Internet of Things) och artificiell intelligens.
EAGLE EYE – App för övervakningskamera i hemmet.
BELECO – Möbler och inredning till din bostad utan att äga dem.
VINDEN – Fjärrförråd för dina prylar.
SPLITSIGN – Paketboxar, digitala nycklar med mera.
YOURBLOCK – Socialt nätverk för ditt boendeområde.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB