• Vätterhem

Nu är Råslätts 55+ på riktigt

Områdesnytt | Råslätt | 2018-01-12

När Vätterhem satte sitt nya marknadssystem i drift blev det problem i 55+ boendet på Råslätt. Yngre hyresgäster började flytta in och 55+ som krav verkade inte längre finnas. Något som hyresgästen Monika Blom och några av hennes grannar reagerade på. – Vi skrev ett brev till Vätterhems vd, där vi sakligt argumenterade för vår sak. Men vi trodde nog inte riktigt att vi skulle bli lyssnade på, berättar Monika. Två möten senare kunde de konstatera att Vätterhem hade lyssnat; nu är Havsörnsgatan 17, 25, 45, 47, 49 och 51 tydligt avsatta som 55+ boende.

Monika tar emot i sin lägenhet högst upp i huset. En kopp kaffe och en kanel bulle väntar på mig i köket. 
– Jag trivs väldigt bra här på Råslätt. Jag flyttade hit 1988 och har blivit kvar, berättar hon. 
När Vätterhem påbörjade arbetet med 55+ boende i anslutning till serviceboendet som också finns på Råslätt var det många som fattade tycke för tryggheten i konceptet. 
– Vi har en boulebana mellan husen, lekplatsen som tidigare fanns här togs bort och det skapades ytor för att njuta av grönområdena, berättar Monika och blickar ut från sin balkong. 
Husen ligger nära centrum och busshållplatsen. Vårdcentral, apotek och tandläkare är lika nära. 
– Men det är ju inga anpassade lägenheter.

Samma livssituation
Många av dem som aktivt valt 55+  boendet reagerade när det började flytta in yngre familjer. 
– Det här har ju inget att göra med att vi inte gillar unga människor och barn. Tvärtom. Snarare är det att vi har märkt vilka fördelar det finns att bo i samma trappuppgång som människor i samma livssituation. 
Hon beskriver boendet i ett 55+ hus som tryggt, lugnt och tyst. 
– Vi är ett gäng som träffas några gånger i månaden och spelar kort. Vi hjälper varandra med vardagssysslor och håller lite koll. Flera bor ensamma och då kan det vara skönt att veta att vi tar hand om varandra.

 

»Vi behövde aldrig riktigt argumentera för vår sak. Vätterhem var med på vår linje och vi blev såklart väldigt glada.«

 

Namnunderskrifter
Inför andra mötet med Vätterhem hade Monika laddat med argument. 
– Jag hade till och med namnunderskrifter och flera som vittnade om att de faktiskt flyttat hit just för möjligheten till 55+. Men vi behövde aldrig riktigt argumentera för vår sak. Vätterhem var med på vår linje och vi blev såklart väldigt glada. 
Flera av Monikas grannar har uppmuntrat hennes initiativ. 
– Så här i efterhand är jag glad att jag inte lyssnade på dem som sa att »det är ingen idé« utan stod på mig. Det blev ju väldigt bra till slut. Nu kan man säga att Råslätt har ett 55+ boende på riktigt, skrattar Monika.

 

Fakta 55+
55+ boende hos Vätterhem är boendeformen för dig som är 55 år eller äldre. Vätterhem erbjuder 55+ bostäder på Råslätt samt i City (Vättergården).  Vätterhems 55+ bostäder publiceras och fördelas via ordinarie bostadskö och följder ordinarie uthyrningsregelverk för lägenheter med ett tillägg,  vid dagen för intresseanmälan måste sökande fyllt 55 år. Söker ni lägenhet tillsammans måste minst en sökande i hushållet uppfylla ålderskravet.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB