• Vätterhem

Mulham fixade jobbet med EgenKraft

Vätterhem informerar Integration | Råslätt | Österängen | Öxnehaga | 2022-04-19

I flera år har Mulham Roman försökt få gå bussförarutbildning. Men alltifrån strul med att få sina syriska betyg validerade till vad som kan beskrivas som svensk snårig byråkrati har gjort att det inte blivit av. Men efter att han strax innan förra sommaren besökte EgenKraft och studie- och yrkesvägledare Carin Berggren började det plötsligt hända saker. Carin och EgenKraft har varit till så viktig hjälp. Äntligen lossnade det och under hösten gick jag utbildningen. Igår började jag min betalda praktik som busschaufför, säger Mulham.

Vi träffar Mulham och Carin i EgenKrafts nya lokaler strax innanför entrén till Stadsgården på Råslätt.
– Jag är faktiskt lite stressad idag. Jag ska köra mitt andra praktikpass, säger Mulham förväntansfullt.

Han kom till Sverige från Syrien 2014. De första åren bodde han och hans fru i Jämtland.
– Både jag och min fru är lärare i grunden och blev till en början erbjudna jobb inom hemspråk och språkstöd för nyanlända i kommunen som vi bodde. Men sedan försvann den möjligheten när allt fler av de nyanlända flyttade till andra städer. Jag började leta nya yrkesalternativ. Då började också problemen.
– Det tog över ett år att bara få en validering på mina betyg från Syrien. Och alla steg som skulle genomföras för att kunna söka till bussförarutbildningen tog tid. Jag började nästan ge upp hoppet, säger Mulham.

Hitta vägarna – snabba upp processen
Flyttlasset för Mulham, hans fru och tre döttrar gick till Råslätt för ganska exakt ett år sedan. När EgenKraft drog igång sin satsning för att hjälpa just personer i det läget som Mulham hade hamnat i var han en av de första som Carin träffade.
– När jag hörde hans historia förstod jag precis vad vårt syfte är. Sverige kan ibland vara ganska komplicerat. Vårt uppdrag blir att hjälpa till att hitta vägarna. Nu kör vi liksom, säger Carin.

Bara någon månad efter första mötet hade Mulham en plats på bussförarutbildningen.
– Jag kände direkt att Carin ville hjälpa till. Det var ett sådant aktivt stöd och alla pusselbitar föll på plats. Hon har varit till så stor hjälp; inte bara för mig utan för hela min familj, säger Mulham.
– När du har någon framför dig som har motivation och vilja får inte den bromsas av krånglig byråkrati. Vi måste hitta vägarna och snabba upp processen. Det kan EgenKraft hjälpa till med, säger Carin.

En process som i det här fallet innebär att Mulham nu måste avbryta intervjun. Arbetspasset som busschaufför kallar!

»Äntligen lossnade det och under hösten gick jag utbildningen. Nu har jag börjat min betalda praktik som busschaufför.«

Detta är EgenKraft
Om du är 20 år eller äldre och söker arbete eller studier är du välkommen till EgenKraft. Här får du möjlighet att träffa arbetskonsulent och studievägledare för att få hjälp att hitta en väg framåt med studier och jobb.

ÖPPETTIDER FÖR DROP-IN:
Huskvarna - Smedbygatan 3
Måndagar kl. 13-16

Österängskyrkan
Tisdagar kl. 13-16

Öxnehaga bibliotek
Onsdagar kl. 13-16

Råslätt - Stadsgården
Onsdagar kl. 13-17

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading