Vill du översätta webbsidan?

Mona drömmer om Dubai

– Det känns fantastiskt att vara så här långt. Men jag är inte färdig. Jag vill vidare, jobba, plugga, lära mig mer, säger Mona Osman från Nässjö. I tre år har hon läst till sjuksköterska i Jönköping. Nu tar hon examen och drömmer om såväl Stockholm, England och Dubai.

På gymnasiet i Nässjö läste Mona samhällsprogrammet.
– Jag skulle bli socionom eller sociolog. Men så i sista stund när jag skulle söka till högskolan svängde jag om mot vården. Jönköping blev det för att jag hade hört mycket gott om skolan samt att det var nära hem till kompisar och familj i Nässjö, berättar hon.  
Ett val som hon inte ångrar idag. – Jag trivs väldigt bra och drivs av att ta hand om och hjälpa människor. Tänk att kunna vara med och bidra till att göra någons liv bättre. Det är ett viktigt jobb, säger hon.

Mycket praktik 
Under utbildningen har hon valt att nischa sig mot röntgensjuksköterska.
– Jag har märkt att jag är intresserad av teknik och fysik och då passar den inriktningen extra bra eftersom röntgenrummet rymmer mycket teknisk apparatur, skärmar, maskiner.
Under studietiden har hon varit ute på praktik på flera olika mottagningar.
– Jag har varit i Värnamo, Forserum, Trollhättan och Jönköping. Mycket värdefullt att få uppleva olika avdelningar och inriktningar och se hur det fungerar i verkligheten. 

På Råslätt finns gemenskapen 
Första året på utbildningen pendlade hon hem till Nässjö samtidigt som hon stod i kö för studentlägenhet.
– Jag kan faktiskt inte rekommendera någon att pendla. Det tog mycket kraft och jag missade både mycket plugg och det sociala runt omkring.
Till sitt andra år fick hon studentlägenhet på Råslätt.
– Det är så stor skillnad jämfört med pendlarlivet. Jag trivs så bra och älskar min lägenhet. Det är också skönt med ett område som samlar så många studenter. Vi är alla där på samma villkor och med samma mål. Gemenskapen är en viktig del av studentlivet. Här bubblar det av aktiviteter, vissa kvällar är det helt fullt på Sockertoppen.

Gemenskapen är en viktig del av studentlivet. Här bubblar det av aktiviteter, vissa kvällar är det helt fullt på Sockertoppen.

Varvar prat och plugg 
En typisk pluggvecka innebär studier varje dag. Med såväl schemalagd som egen tid på skolan på vardagarna och så lite extra på helgerna.
– Jag är kanske inte den mest effektiva studenten, haha. Jag delar gärna upp det i små doser och försöker få in att träffa familj och vänner också. Sedan blandar jag in träning på gym också.
Många av vännerna finns bland studenterna på Råslätt.
– Vi hänger, lagar mat, kollar TV. Vi är också några som pluggar tillsammans. Pratar, skrattar och ja, pluggar också.

Utveckla engelskan 
När jag frågar Mona vad som händer nu efter examen hoppas hon först och främst att få jobb.
– Målet är att flytta till Stockholm och jobba som röntgensjuksköterska där.
Men framtidsplanerna slutar inte där.  – Jag vill gärna komplettera min utbildning med ett masterprogram. Och för att bli mer internationell skulle jag också vilja utveckla engelskan. Det är mycket specialistuttryck som jag måste lära mig för att kunna jobba utomlands. Vem vet, kanske att jag behöver åka över till England för plugg eller jobb något år eller så.
Jobb utomlands, är det drömmen?
– Ja, och specifikt Dubai. Det vore fantastiskt. Jag hoppas att jag lyckas uppfylla den. Men det tror jag! 

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB