• Vätterhem

Miljöhusvärden Layth gör det lätt att sortera rätt

Ny funktion på Vätterhem

Miljö | Råslätt | 2017-07-07

Det är en solig försommardag. På gården framför Havsörnsgatan 97 står Layth Istiphan. På långt håll ser jag att han ser glad ut och skiner upp ytterligare när jag närmar mig. – Välkommen! Ska jag hjälpa dig med cykeln? Kom vi ställer den här. Layth är ny som miljöhusvärd på Råslätt. Redan när vi hälsar står det klart att här har vi en person som vill hjälpa till i alla lägen.

Bakgrunden till den helt nya rollen som miljöhusvärd är att Vätterhem vill skapa goda återvinningsrutiner i fräscha miljöhus. Layth ska uppmuntra alla hyresgäster att göra rätt i sorteringen. För att det som skickas till återvinning ska hålla god kvalitet; rätt avfall i rätt lucka. Ett av Layths första uppdrag var att montera nya skyltar på alla miljöhus:

– Det bästa sorteringstipset är egentligen mycket enkelt: följ skyltarna. Det är lätt att se vad som ska ligga i vilket fack. Ibland verkar det dock som att man bara kastar in utan att tänka på vad det står på skyltarna. Eller att man skickar ner barnen med soppåsarna och att de, på väg till något mycket roligare, kastar avfallet i något inkast. Det blir såklart inte bra.

37 miljöhus 
Layth bor med sin familj på Öxnehaga. Till Sverige kom han från Irak för 14 år sedan.
– Jag älskar att jobba och har bland annat erfarenhet från sortergård sedan tidigare. När jag fick tips om tjänsten som miljöhusvärd skickade jag in mitt CV. Jag är mycket glad att jag fick jobbet.

Totalt finns det 37 miljöhus på Råslätt. Layth går dagligen igenom vartenda ett.
– Ena delen av Råslätt innan frukost. Andra delen efter. Sedan är det lunch och efter den fungerar jag som resurs för bovärdarna och avlastar dem i sitt arbete. Det förbättrar servicen totalt sett, säger Layth.

Han är noga med att betona att hans jobb inte handlar om att sortera åt hyresgästerna.
– Jag älskar att prata med människor. Så jag försöker uppmuntra, inte skälla, att vara noga när de sorterar sina sopor. Mina kunskaper i arabiska blir en tillgång och jag försöker att vara nära hyres gästerna. Jag vill hjälpa till. Mitt mål är att få alla att förstå varför det är viktigt att sortera rätt.

Scanna eller klicka på QR-koden och se vår film om hur du lätt sorterar rätt.

 

Alla vinner på rätt sortering
Varför det är så viktigt beskriver Layth så här:
– Matavfallet är ett bra exempel. Hamnar det något annat än matavfall i det, t ex en plastpåse, kommer syftet med sorteringen att gå helt förlorad. Då kan inte matavfallet användas för att göra biogas till bilar och bussar. Blir det för många fel så klarar vi inte kvalitets-kraven och då riskerar Vätterhem att få betala högre avgifter för matavfallet. Allt som inte sorteras rätt blir ett problem i återvinningsskedjan. Och det förlorar både du som hyresgäst, Vätterhem och miljön på.
– Så vi måste alla hjälpas åt.

Visste du att:
Det är 25 gånger dyrare att slänga saker i brännbart än att återvinna dem. Genom att återvinna dina förpackningar hjälper du oss därför att hålla din egen hyra så låg som möjligt.

Vi samlar också in ditt farliga avfall. Lämna in på ditt förvaltningskontor, så skickar vi sedan iväg det för destruktion på ett säkert sätt. Farligt avfall kan vara t ex nagellack, färgburkar och sprayflaskor.

Vi tar emot rena kläder i samarbete med Human Bridge. De behöver inte vara hela, men viktigt att de är tvättade. Samla ihop kläder du inte längre vill ha i en påse, knyt ihop och lämna i container för klädinsamling som finns i alla våra områden.

David Söderlind, Concret Reklam AB - Vätterhem

Skrivet av: David Söderlind, Concret Reklam AB

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading

Relaterade artiklar