• Vätterhem

Maxa julen och minska utgifterna

Vätterhem informerar Miljö | Råslätt | Österängen | Öxnehaga | Centrum | 2022-12-06

I samband med julen uppstår ofta mer avfall än vanligt, t.ex. julklappspapper, presentsnören, värmeljus och förpackningar. Kanske går något att återanvända? Annars går det mesta att återvinna. Vi har tagit fram en sorteringsguide som hjälper dig att sortera julen på bästa sätt:

Julgran
Lämna din gran till närmsta sortergård. Där det finns behållare för trädgårdsavfall kan du lämna granen där. Plastjulgran ska sorteras som restavfall.

Batterier
Använda batterier lämnar du vid ditt miljöhus eller till närmsta sortergård.

Förpackningar
Alla förpackningar sorteras som vanligt efter rätt materialslag och lämnas till miljöhuset.

Julklappspapper och paketsnöre
Presentpapper och wellpapp sorteras som pappersförpackningar, det ska inte sorteras i tidningssamlingen. Presentsnören, tejp och etiketter lägger du i vanliga soppåsen för restavfall.

Värmeljus och marschaller
Värmeljus och marschaller läggs i behållaren för metall. Kom ihåg att lossa vekeshållaren i värmeljuset så att aluminium och stål återvinnas var för sig.

Ljusslingor och lampor
Lämna smålampor från luciakransen och övriga glödlampor i insamlingsholk vid ditt miljöhus. Annars kan du lämna dem tillsammans med julgransljus, ljusslingor och elljusstakar på sortergård. Sorteras som elavfall.

Matrester
För mycket kvar av någon julmat? Frys in det som går för senare tillfällen, och omvandla till nya rätter. Har något blivit dåligt, sorterar du
det som matavfall i papperspåse.

I filmen nedan får du även tips på hur du kan maxa julen och samtidigt minska utgifterna.

Tack för ditt bidrag!

Hjälpte information på den här sidan dig?

Vätterhem loading