• Vätterhem

Månadens miljötips september - kemikalier

Skippa farliga kemikalier i din vardag

Miljö Hållbarhet | 2016-09-15

Allt du gör i din vardag påverkar miljön. Vissa saker mycket, vissa lite mindre. Vi på Vätterhem vill hjälpa dig att göra miljösmarta val genom att ge några konkreta tips varje månad på hur du med små medel kan göra en insats för miljön. Dessutom sparar du nästan alltid pengar på åtgärderna vi föreslår!

Kemikalier är ett stort gissel i vårt samhälle idag. Det finns ofantligt många olika sorters kemikalier idag, där endast en bråkdel är tillräckligt utvärderade och kan anses vara säkra. Dessutom blir det fler mycket snabbare än vi hinner bedöma dem - det tillverkas en ny typ av kemikalie var tredje sekund! Det är också mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att helt undvika att få i sig människoskapade ämnen.

Men det går faktiskt att undvika en hel del av de kemikalier som vi idag misstänker är farliga. I vissa fall är det riktigt enkelt medan vi i andra fall får anstränga oss mer.

I månadens miljötips denna månaden hjälper vi dig att minska din exponering för några onödiga kemikalier. Som ett rent plus gör du också miljön en tjänst då det blir mindre mängder av de här kemikalierna i naturen.  

Men det går faktiskt att undvika en hel del av de kemikalier som vi idag misstänker är farliga. I vissa fall är det riktigt enkelt medan vi i andra fall får anstränga oss mer.

Månadens smarta miljötips

Enkelt att göra: Skippa konservburkarna
Undvik att köpa mat i metallburkar. Beläggningar på insidan av metallburkar har visat sig läcka hormonstörande kemikalier in i maten, exempelvis Bisfenol A. Minska dina intag av de här kemikalierna genom att istället köpa mat i glasburkar eller pappersförpackningar.

Medelsvårt: Skippa sköljmedlet
Sköljmedel innehåller oftast så kallade ftalater (mjukgörare) som även de misstänks vara hormonstörande. Kläder av bomull behöver egentligen inte sköljmedel och funktionen i funktionskläder försämras faktiskt av sköljmedlet. Om du ändå vill använda sköljmedel finns det miljömärkta alternativ som inte innehåller ftalater. 

Expert: Skippa konstgjorda skönhetsprodukter
Huden är vårt största organ och det vi stryker på huden tas också upp av huden och kommer in i kroppen. De skönhetsprodukter vi använder innehåller nästan uteslutande en hel uppsjö kemikalier, mer eller mindre farliga. Parfymer, deodoranter och scrub-krämer brukar vara riktiga värstingar. Leta efter miljömärkta alternativ så minskar du drastiskt ditt kemikalieintag. Eller varför inte göra egna, det finns nästan obegränsat med recept på naturliga och effektiva skönhetsprodukter som du kan göra hemma av helt vanliga ämnen. Sök på nätet och låt kreativiteten flöda! 

 

Klicka här för att spana in tidigare månaders smarta miljötips 

Rickard Thil - Vätterhem

Skrivet av: Rickard Thil