• Vätterhem

Månadens miljötips oktober- konsumtion

Minska din påverkan och spara pengar

Miljö Hållbarhet | 2016-10-14

Allt du gör i din vardag påverkar miljön. Vissa saker mycket, vissa lite mindre. Vi på Vätterhem vill hjälpa dig att göra miljösmarta val genom att ge några konkreta tips varje månad på hur du med små medel kan göra en insats för miljön. Dessutom sparar du nästan alltid pengar på åtgärderna vi föreslår!

Vi blir fler och fler människor på Jorden som får mer och mer pengar. Det här innebär att vi konsumerar mer än vad planeten klarar av att återskapa. Under 2016 förbrukade jordens invånare så mycket resurser att de som skapats i år tog slut redan 8 augusti. Det motsvarar att du hade förbrukat hela din månadslön redan den 18:e varje månad. Resten av månaden hade du fått ta av dina besparingar - i planetens fall skog, vatten, luft, metaller, olja, kol och andra naturresurser där lagrena hela tiden minskar.  

Därför behöver vi tänka till när vi köper grejer så att våra barn och barnbarn också ska kunna växa upp på en planet där det finns resurser till alla dess invånare. Här kommer lite smarta tips om hur du kan minska din egen miljöpåverkan från konsumtion.

Det motsvarar att du hade förbrukat hela din månadslön redan den 18:e varje månad.

Månadens smarta miljötips

Enkelt att göra: Köp kvalitet eller Second hand
När du köper nytt – köp kvalitet! Kläder, skor, väskor och liknande håller längre om det är bra kvalitet och i långa loppet blir det faktiskt billigare. Second hand är också ett bra alternativ, då är det inga nya resurser som tas i anspråk och oftast är det också billigt.

Medelsvårt: Behåll produkterna längre
Byt elektronikprodukter mer sällan. Köp telefoner, datorer och annan elektronik av kvalitet så håller de längre. Nu för tiden finns det även etiska märkningar och miljömärkningar på den här typen av produkter. Då kan du säkert känna att du köpt en bra, schysst produkt! Metaller har stor påverkan både på miljö och på andra människors livssituation.

Expert: Titta på utgångsdatumet - och köp det som går ut snart!
Köper du också slentrianmässigt yoghurten, mjölken, filen och liknande med bäst före-datum så långt fram i tiden som möjligt? Kanske kan du köpa åtminstone en förpackning som går ut om 3-4 dagar. Annars finns risken att butiken får slänga en massa god mat. Maten som slängs har i produktionsskedet kostat resurser att göra. För dig gör det ingen skillnad alls.

 

Klicka här för att spana in tidigare månaders smarta miljötips 

Rickard Thil - Vätterhem

Skrivet av: Rickard Thil