• Vätterhem

Månadens miljötips november - spara energi i hemmet

Minska din påverkan och spara pengar

Miljö Hållbarhet | 2016-11-14

Allt du gör i din vardag påverkar miljön. Vissa saker mycket, vissa lite mindre. Vi på Vätterhem vill hjälpa dig att göra miljösmarta val genom att ge några konkreta tips varje månad på hur du med små medel kan göra en insats för miljön. Dessutom sparar du nästan alltid pengar på åtgärderna vi föreslår!

Hos oss betalar varje debiteras varje lägenhet vad den förbrukat i värme, el och varmvatten. Vi tycker att det blir schysstare att var och en får betala för det den faktiskt förbrukar. Dessutom ger det dig som hyresgäst chansen att påverka din hyra. Förutom att hålla din hyra så låg som möjligt gör du även naturen och miljön en tjänst när du minskar din energianvändning. Trots att vi levererar så miljövänlig energi vi kan har den ändå en viss miljöpåverkan - ju mindre energi vi tillsammans gör åt, desto mindre påverkar vi vår miljö.

Vi på Vätterhem jobbar hårt på att sänka energianvändningen med det vi kan, bland annat byter vi till mer energieffektiva fönster, ventilationer och belysningsanordningar. Men vi behöver din hjälp för att komma ännu längre! Kanske kan du följa något av tipsen här nedan?

Nattladdning av mobilen drar energi även när telefonen är fulladdad och kan faktiskt också vara en brandrisk

Månadens smarta miljötips

Enkelt att göra: Fimpa standby
Många av våra elektroniska produkter förbrukar energi även när de inte är på. Åtminstone om du inte stänger av elen helt. TV:n, datorn, routern, skrivaren, boxern är några exempel på produkter som drar el även när de är avstängda. Köp grenkontakter du kan stänga av och tryck av dem på natten. Försök också att ladda telefonen på dagen. Nattladdning av mobilen drar energi även när telefonen är fulladdad och kan faktiskt också vara en brandrisk. 

Medelsvårt: Vädra energismart
Blir det för varmt eller instängt i din lägenhet även nu på vintern? Har du mekanisk ventilation kan du kontakta oss så kan det gå att justera. Men kanske har du självdrag eller så är ni ovanligt många i lägenheten och behöver vädra? Se då till att öppna ett par fönster, gärna på var sin sida av lägenheten, på vid gavel. Låt de stå öppna några minuter och stäng sen. Det är mycket mer energieffektivt än att ha fönster på glänt under en längre tid.

Expert: Stäng inne värmen
Dra ner persienner och rullgardiner och dra för gardiner på natten. Fönster läcker alltid energi men genom att dra för strålar inte energin ut på samma sätt som om det är öppet. Ett tvåglasfönster med persienner neddragna isolerar nästan lika bra som ett treglasfönster.  

 

Klicka här för att spana in tidigare månaders smarta miljötips 

Rickard Thil - Vätterhem

Skrivet av: Rickard Thil